Tribulus terrestris

KirálydinnyeTribulus terrestris főként az északi féltekén fordul elő így hazánkban is őshonos, száraz homokos talajt kedvelő növény, a királydinnye félék családjának névadó növénye.

A királydinnye hatóanyagai a flavonoidok és a szaponin vegyületek melyek közül a protodioscin, a DHEA (dehidro-epiandroszteron) nevű mellékvese hormon elő anyaga.
A királydinnye termése, magja és levele is jelentős protodioscin tartalommal rendelkezik, mely a DHEA hormon képződésének elősegítésével, segít magasan tartani a szervezet természetes tesztoszteron szintjét. A tribulus növeli az agyalapi mirigy, luteinizáló hormon szintjét (LH) is, mely fokozólag hat a tesztoszteron termelésre, így a növény hatóanyagainak köszönhetően, mondhatjuk két oldalról is támogatja a szervezet magasabb tesztoszteron szintjét.

Ezért tartják a tribulus terrestrist afrodiziákum növénynek. A sportolók is használják, mert a magas tesztoszteron szint természetes teljesítmény fokozó, izomtömeg növelő és zsírégető hatást fejt ki a szervezetre, kiváltképp ha jelentős sport vagy energiával járó tevékenység is társul a tribulus fogyasztásához.
A királydinnyét az ősi kínai gyógyászat is előszeretettel használta, elsősorban vágyfokozó szerként, mert jótékonyan hat a férfi libidóra és a spermák mozgékonyságára.
A szaponin és flavonoid tartalmának köszönhetően a szív és érrendszeri problémákra is pozitív hatást fejt ki illetve a szervezet általános energetizálását és anyagcseréjét is fokozza.

Hasonló gyógynövények

 

Férfi bajok – tesztoszteron szint és az egészség