Kínai hernyógombaCordyceps sinensis a Cordyceps nemeztségbe tartozó mintegy 400 gombafaj kiemelkedő gombája. A sinensis a Kínából való származására utal. Ez a gombafaj Kína és Tibet 3000 méter fölötti területein őshonos, hideg, havas és mocsaras területeken fordul elő.
A hernyógombák a különböző rovarok testén és lárváin tenyésznek, melyek viselkedését képesek befolyásolni. A lárvák vagy a föld alá mászó telelő rovarok testébe beszövődő gombafonalak, lassan elpusztítják az áldozatot és belőle táplálkozva kezdenek növekedni.
A kínai hernyógomba gazdaállata a kínai gyökérrontó lepke, melynek lárváira telepedve fejlődnek ki a gombák.

A gomba gyógyászati szempontból legalább 1000 éves múltra tekint vissza, a feljegyzések szerint pásztorok fedezték föl, ahogy a jaknyájak viselkedését megváltoztatta az elfogyasztott gomba.
A földből kitúrt gombát fogyasztó állatok termékenyebbek és párzó képesebbek lettek.
A gomba ritka előfordulása és gyógyhatásai miatt drágább mint a szarvasgomba.
A kínai hernyógombát már mesterséges körülmények között is termesztik, rizs, rozs, szójabab, köles és cirok vagy egyéb növényi őrleményből készült táptalajokra oltva hoznak létre gombatelepeket, melyek hatóanyag összetételét a táptalaj és a körülmények megválasztásával is tudják szabályozni.

Hatóanyagai: elsősorban poliszaharidok és egyéb cukorszármazékok, fehérje, peptidek, szterolok, telített és telítetlen zsírsavak valamint vitaminok (K, E és B vitaminok) és ásványi anyagok széles spektruma (K,Mg, Ca, Mn, Fe, Cu, Si, Ni, Sr, Cr…stb.)

Hatásai: A kínai hernyógombát az adaptogén gyógynövények közé sorolják.
A hagyományos gyógyászatban általános erősítő, teljesítő képesség és vitalitás fokozóként használják.
Javítja a keringést, a légutakat erősíti, az immunrendszert stimulálja és segíti a máj működését ezen kívül az általános hangulatra is pozitív hatást gyakorol.
Állatkísérletekben bizonyították, a fájdalomcsillapító és oxigén felhasználást fokozó hatásait, csökkenti a koleszterin szintet és gátolja a vérlemezkék összecsapzódását ezzel javítja a keringés hatásfokát.
Oldja a hörgők görcseit ezzel segíti a váladékok ürítését és könnyíti a légzést. Kedvezően befolyásolja a vércukor szintet és gátolja bizonyos baktériumok és gombák szaporodását.
Ezért a tradicionális gyógyászatban, májbetegségek (Hepatitis) gyógyítására, krónikus vesegyulladás kezelésére és asztma és tüdőgyulladás gyógyítására használják. Ezen kívül diabétesz kezelésénél és szív és érrendszeri problémáknál (érelmeszesedés) valamint bizonyos daganatok esetén is gyakori kiegészítője lehet a terápiának.
Klasszikus felhasználása szerint, vágyfokozó, fáradság és kimerültség esetén használják.
Klinikai kísérletekben a napi adagolása általában 4g drogg tartalmával megegyező mennyiségű hatóanyagot használnak, melytől májbetegek esetén 6-9g ig és daganatos terápiáknál akár 30-50g ig is eltérnek.
A kínai gyógyászatban gyakran használják szárított és őrölt ginseng porral, vagy őrleménnyel együtt.

Ajánlott cikkeink

Férfi bajok – természetes tesztoszteronszint fokozás