Kék lótuszNymphaea caerulea, eredetileg a Nílus mentén és Észak-Afrikában volt őshonos növény de később elterjedt Indiában és Thaiföldön is. Már az ókori egyiptomi civilizáció is ismerte, kék vízi liliom vagy kék szent liliom néven nevezték.
A tündérrózsák családjába tartozó növény, a család többi tagjához hasonlóan tartalmaz pszichoaktív alkaloid aporfint (amit nem szabad összekeverni az apomorphinnal).
A növényt az ókortól kezdve használták, illatosításra, parfümök előállításához és az alternatív és tradicionális gyógyításban, az aromaterápiában a mai napig kedvelt növény. A fehér és kék lótusszal vallási és spirituális, misztikus szertartásokban és történetekben is találkozhatunk.

A lótuszfélék alkaloid tartalmát már az ősi egyiptomiak és a mayák is ismerték és használták.
Az aprofin tartalmának köszönhetően, több országban is korlátozzák vagy tiltják a kereskedelmi forgalmazását és használatát.
Az aprofin a kinoin-alkaloidok osztályába tartozó vegyület, melynek származékai több bioaktív hatást is kifejtenek. Ez a vegyület hatással van a dopamin receptorokra és nyugtató, valamint fájdalomcsillapító és gyulladás csökkentő hatással is rendelkezik, ezen kívül parazita ellenes és fertőtlenítő, ezért használják gyomor és bélfertőzések esetén is. Az aprofin egyes származékai, elsősorban a gyulladásos eredetű betegségekre jellemző fájdalmakat csillapítják.
Az aprofinoidokat (aprofin származékokat) az ősi gyógyító eljárásokban évezredek óta használtak, különböző növények által, melyekben megtalálhatóak ezek a vegyületek. Jelenleg több mint 500 féle aprofin-alkaloidot ismernek, melyek közül számos sejtosztódás gátló hatással rendelkezik, így a rákkutatás kiemelten tanulmányozza ezeket a vegyületeket.
Pontos hatásmechanizmusuk a mai napig nem tisztázottak, de azt feltételezik, hogy DNS szinten fejti ki hatását, elsősorban a polimeráz és topoizomeráz enzimek gátlásán keresztül. A kék lótusz másik jelentős hatóanyaga a nuciferan, amely az aprofinnal együtt nyugtató és enyhén eufórikus hatást vált ki.
A kék lótuszt a hagyományos orvoslásban használják nyugtatónak, alvásjavítónak, stresszoldónak és szorongásoldásra is.
Napjainkban is szívesen alkalmazzák különböző kozmetikai készítményekben, masszázs olajokban és krémekben, elsősorban kellemes és különleges illata és a növény köré szövődő misztikus történetei miatt.
A kék lótuszt füstölőkben vagy pipában szívható készítményekbe is használják, elsősorban nyugtató és enyhén pszichoaktív hatása miatt.

Ajánlott cikkeink

 

Ashwaganda – vágyfokozó és kiegyensúlyozó