cikória

KatángCichorium intybus, katáng kóró vagy ismertebb nevén cikória. A katáng Magyarországon is elterjedt évelő növény, gyökerei 10-25 cm kemény szára viszont az 1 métert is elérheti.
A cikóriának elsősorban a gyökerét gyűjtjük és használjuk de a vékony szárhajtásait és tőleveleit is használhatjuk.

Hatóanyagai; A gyökérben 10-15% inulin, 0,1-0,2% intibin, 5-10% fruktóz, 4,7-6,5 % pentonáz, kolin, laktucerol, gumi, tejnedv.
Szárban és levélben, inulin, fruktóz, kolin, gyanta, cianidin származék, 0,1-0,2 % cikoriin és glükozidikus keserűanyagok valamint klorogénsav található.

Gyógyászati hatásai

A katáng teája gyökér főzet, vagy levél-szár forrázat, jó étvágygerjesztő és kiváló emésztés serkentőEpe és májbántalmak esetén és magas vérnyomás kezelésére is használják. Az epetermelést fokozó hatása miatt, májtisztításra és méregtelenítésre is kiváló, más gyógynövényekkel együtt alkalmazva kitűnő alkotója lehet méregtelenítő és májtisztító teáknak. Jól kombinálható például máriatövissel, édesgyökérrel, gyermekláncfűvel.

Felhasználása

A cikóriát belsőleg használjuk, gyökereit aprítva és pörkölve a kávéhoz hasonló anyagot kaphatunk, melyből koffein mentes kávé ízű ital készíthető. A pörkölt gyökérdarabokat forrázatként vagy főzetként is elkészíthetjük. Lehetőleg édesítés nélkül használjuk.
A leveleket és szárat leszedés után célszerű felaprítani és ezt követően, fénytől védett helyen szárítani.

Ellenjavallat

Rendszeres fogyasztás alatt, allergiás reakciót okozhat, arra érzékeny embereknél. Jelentősebb mennyiségben, az inulin tartalma miatt bélgázokat okozhat.

Ajánlott írásaink


Hidegen sajtolt olajok – dió, mogyoró és mákolaj