KatángCichorium intybus, katáng kóró vagy ismertebb nevén cikória. A katáng Magyarországon is elterjedt évelő növény, gyökerei 10-25 cm kemény szára viszont az 1 métert is elérheti.

A cikóriának elsősorban a gyökerét gyűjtjük és használjuk de a vékony szárhajtásait és tőleveleit is használhatjuk.
A gyökérben 10-15% inulin, 0,1-0,2% intibin, 5-10% fruktóz, 4,7-6,5 % pentonáz, kolin, laktucerol, gumi, tejnedv.
Szárban és levélben, inulin, fruktóz, kolin, gyanta, cianidin származék, 0,1-0,2 % cikoriin és glükozidikus keserűanyagok.

A cikóriát belsőleg használjuk, gyökereit aprítva és pörkölve a kávéhoz hasonló anyagot kaphatunk, melyből koffein mentes kávé ízű ital készíthető. A pörkölt gyökérdarabokat forrázatként vagy főzetként is elkészíthetjük.
A katáng teája gyökér főzet, vagy levél-szár forrázat, jó étvágygerjesztő és kiváló emésztés serkentő. Epe és májbántalmak esetén és magas vérnyomás kezelésére is használják.

Hidegen sajtolt olajok 1. rész – dió, mogyoró és mákolaj