kasvirágú füzike

Kisvirágú füzikeEpilobium parviflorum bár nevében hasonlít a kasvirághoz (Echinenacea purpurea) de azzal ellentétben ez a növény a ligetszépefélék családjába tartozik.
Európában és Ázsiában és Afrika északi részén is előfordul, vizes, neves területeket kedvelő növény.
A növény hatóanyagai (drogja) a leveles szárban és a virágos hajtásban jellemzőek, tehát gyógyászati céllal ezt érdemes gyűjteni. Érdemes odafigyelni, hogy bizonyos füzike fajokat nem szabad gyűjteni, például a bolyhos és az erdei füzike. A gyűjthető fajtákat nyáron, virágzáskor, július-augusztusban érdemes gyűjteni.

Hatóanyagai: flavonoidok, fitoszterolok, béta-szitoszterol, szitoszterol-palmitát, cseranyagok, triterpénsavak.

Gyógyászati hatásai

A növény flavonoid és fitoszterol hatóanyagainak köszönhetően nagyon jó gyulladáscsökentő tulajdonságokkal rendelkezik.
A fitoszterolok olyan növényi származású szterolok, melyek alapjául szolgálnak az emberi szervezetben nélkülözhetetlen szteroidok képződéséhez.
A szteroid szó, ugyanis szterol származékot jelöl (szterolból keletkezett) a fitoszterol pedig növényi szterolt jelent. Az egyik legismertebb ilyen szterol a koleszterol, mely a koleszterin eredeti elnevezése.

A kasvirágú füzike fitoszteroljai, elsősorban a béta-szisztoszterol így a koleszterin felszívódás és visszavételen keresztül képes csökkenteni, normalizálni a szervezet koleszterin szintjét, illetve más szteroidok képződését, mellyel a hormonális egyensúly helyreállítását is pozitívan befolyásolja.
Ezen kívül az immunrendszer stimulálásával a T helper linfociták (TH1 és TH2) működésének fokozásával segít a gyulladások csökkentésében.
A növényben található flavonoidok, szintén gyulladás csökkentő és antioxidáns hatásúak, cseranyagai pedig összehúzó hatásuknál fogva, jótékonyan hatnak a különböző fertőzések és duzzanattal járó gyulladások ellen.
Ezért a kasvirágú füzike kitűnő gyógynövény prosztata megbetegedések megelőzésére illetve kezelésére, komplex hatásainál fogva a középkorú férfiak egyik fontos gyógynövénye lehet.
Ezen kívül minden gyulladásos folyamatra, mint a vírusfertőzések, ízületi gyulladások, allergiák, autoimmun betegségek szintén hatékony gyógynövény.

Felhasználása

A kasvirágű füzikéből leginkább forrázatot (gyógyteát) készítenek, illetve őrölt formában különböző étrend-kiegészítőkben is használják. Természetgyógyász szemmel a gyógytea a leginkább praktikus felhasználása.
A kasvirágú füzike jól kombinálható a csalánnal, mezei zsurlóval, gyermekláncfűvel és az aranyvesszőfűvel is. Prosztata kezelése esetén a héj nélküli tökmaggal vagy hidegen sajtolt tökmag olajjal együtt, szintén nagyon hatásos.

Ajánlott írásaink


Férfi bajok – természetes tesztoszteronszint fokozás