kasvirág
Bíbor kasvirág

KasvirágEchinenacea purpurea és E. angustifolia, a fészkesvirágzatúak családjába tartozó növény több alfajja is ismert, gyógyászati szempontból az E. purpurea, E. angustifolia és az E. pallida használatos. Ez a növény eredetileg Észak-Amerikában őshonos, de Európa száraz, nyílt erdőiben és füves pusztáin is megtalálható.
A kasvirág júniustól szeptemberig virágzik, drogja a virágos hajtása és a gyökere, tehát virágzáskor gyűjthető, gyökerét viszont a virágzás előtt és után érdemes begyűjteni.

Hatóanyagai a különböző kávésav származékok, cikóriasav, alkilamidok, poliszacharidok, glikoproteinek, monoterpének, flavonoidok és illóolaj.  Az illóolaj legfontosabb összetevői a izovaleriánsav, palmitin és linolénsav.  A növény fő alkaloidjai a tusilagin és izotusilagin, de más pirolizidin vázas alkaloidok is megtalálhatóak benne.

A kasvirág gyógyászati hatásai

A kasvirág külsőleg és belsőleg is használható.

Belsőleg fogyasztva forrázat vagy tinktúra formájában aktivizálja az immunrendszert, növeli a fagocitózist és fokozza az interferronképződést, antivirális és antibakteriális hatású, növényi antibiotikum. Ezért fogíny gyulladás, torok gyulladás, szájfertőzések és fogfájás esetén öblögető szerként is hatékony. Az Echinenacea tinktúrát gyakran ajánlják immunerősítésre, betegségek, elsősorban influenza és  megfázások megelőzésére és kezelésére. Használják még mandulagyulladás és hörghurut kezelésénél is.
A kasvirág kivonatot gyakran alkalmazzák daganatos terápiák, kemoterápiák mellé, a terápia támogatásához.
A növény alkoholos kivonatát különböző italokba, teákba csepegtetik és kúraszerűen adagolva, a dózis naponta növelve stimulálják az immunrendszert. Az Echinenacea alkaloidjainak és illóolajának köszönhetően nem csak az immunrendszert stimulálja és ezzel egy fokozottabb immunműködést idéz elő (ami a megfázásos, influenzás és lelassult téli időszakban preventív hatású) hanem a nyálkahártyán megtapadó mikróbákat is pusztítja.

Külsőleg használva, borogatásként vagy krémekbe keverve kiváló hámosító és sebgyógyító valamint gyulladáscsökkentő hatású. Ezért gyakran alkalmazzák kozmetikumokban és gyógykrémekben is.
Hatásos lehet vágások, égések, ekcéma, herpesz és pikkelysömör kezelésében is.

Felhasználása

A kasvirágból leginkább tinktúrát készítenek, amely 90 vagy 70% os alkoholban való kioldást jelent. 100 g alkoholba 10 g friss növényt érdemes tenni, melyet aztán 4 -6 hétig, néha megmozgatva az üveget, sötét és hűvös helyen áztatunk, majd leszűrjük és tároljuk.
Ebből a tinktúrából megelőzésre, influenza szezon idején, vagy esetleg egzotikusabb utazások előtt és alatt, napi 3×20 cseppet lehet fogyasztani, teába vagy más folyadékba keverve.
Ha már megjelent a betegség, akkor azonnal bevehető 50 csepp, majd óránként további 10 csepp, 1-2 napon keresztül.
Ha torok vagy száj fertőzések kezelésére használjuk, akkor érdemes hígítás nélkül a szájba venni a kasvirág tinktúrát 10-20 csepp és a nyelv alatt tartani 1-2 percig, majd nyállal jól összekeverve lenyelni.

Ellenjavallat

Nagyobb dózisban vagy hosszabb időn keresztül okozhat gyomorpanaszokat, ilyenkor abba kell hagyni a használatát.  A kasvirág is, mint a legtöbb növény okozhat allergiát. Elsősorban az ibolyafélékre vagy a napraforgóra allergiások figyeljenek erre. Kis gyermekeknél és várandós vagy szoptatós anyáknál pedig mindenképp ki kell kérni orvos véleményét a használattal kapcsolatban.

Néhány ajánlott gyógynövény, hasonló panaszokra


Adaptogén gyógynövények hatása