kardamon

KardamonElettaria cardamomum, a gyömbérfélék családjába tartozó növény, mely eredetileg Indiában és Sri Lankán őshonos de mára már több trópusi éghajlatú országban is termesztik. A kardamon növény termésének, magvait használjuk fűszer és gyógynövényként, melyek érettségtől függően lehetnek fehér, zöld vagy fekete színűek.
A kardamont az arab és skandináv konyha is nagyon kedveli, de Jappánban, Oroszország egyes területein és Indiában is nagyon közkedvelt. Többek között a curry porok egyik fő alkotórésze is a kardamon, ezen kívül előszeretettel használják kévék ízesítésére és kávékeverékek előállításához is.

Hatóanyagait tekintve rendkívül gazdag, mono és poliszacharidok, fehérjék mellett, jellegzetes illóolajat is tartalmaz, melyben cineol, cianidin, pinen, kámfor, nutkaton is található. Ezen kívül zsíros olajokat, ásványi anyagokat és vitaminok is szép számmal tartalmaz. Nátrium, kálium, kalcium, réz, vas, mangán valamint B-vitaminok széles skálája is megtalálható benne.

A kardamon gyógyászati hatásai

A HKO szerint melegítő hatású, Yang erősítő növény. Az ayurvéda szerint fokozza a pitát és ellensúlyozza a vatta hatását.
A tradícionális medicína a kardamont leginkább emésztést serkentőként és gyomorerősítőként valamint szélhajtóként, felfúvódás kezelésére használja. Ezen kívül a kardamonról azt tartják, hogy erősíti a szív működését és hatékony lehet a fejfájások ellen is.
A kardamon jellegzetes édeskés ízű mag, melyeket ételeinkhez, húsokhoz és mártásokhoz is nagyon jól fel lehet használni. Érdemes beiktatni az étkezésünkbe mert nem csak finom de sok hasznos tápanyagot és hatóanyagot is tartalmaz.

Hasonló hatású gyógynövények


Gyógynövények gyomor és bél betegségekre