kankalin

KankalinPrimula veris, a kankalinfélék családjának névadó növénye. Európában és az északi félgömb mérsékelt területein őshonos növény, sőt egyes trópusi területek hegyes vidékein is megtalálható. Gyógynövényként nálunk viszont, kevésbé közismert, mivel hazánkban és a legtöbb európai országban védett növénynek számít. A növény minden része használható gyógyászati célokra. Gyökere, gyöktörzse, szára és levelei valamint virági is.

Hatóanyagai, elsősorban a szaponin vegyületei és a szalicilsav. Ezen kívül illóolajat, cseranyagokat, flavonoidokat és kovasavat is tartalmaz.

A kankalin gyógyászati hatásai

A kankalint leginkább a nyákoldó és köptető hatású szaponinoknak köszönhetően és a gyulladáscsökkentő szalicilsav miatt légzőszervi hurutos megbetegedéseknél alkalmazzák. Kitűnő köptető, köhögéscsillapító. Vízhajtó hatása miatt pozitívan hat a keringésre, magas vérnyomásra és a hólyagok tisztítására is.
Ezen kívül hatásosnak tartják a különböző ízületi gyulladások kezelésére, így a reuma, köszvény és egyéb ízületi gyulladásoknál is alkalmazzák.

Felhasználása

A gyulladások mérséklésére és a fájdalmak csillapítására hasznos lehet a növény forrázatából készült tea vagy a gyökerek főzetéből készített borogatás, vagy ülőfürdő.
A kankalinnak szívnyugtató hatást is tulajdonítanak, így szívpanaszok, időskori szívgyengeség esetén is alkalmazzák. Ez esetben galagonyavirággal, orbáncfűvel együtt is jól alkalmazható, elsősorban forrázatként elkészített teája, melyet a növény friss hajtásaiból készítenek.
A népi gyógyítók a kankalinból készített teát álmatlanság kezelésére is előszeretettel használták és használják.

Ellenjavallat

A kankalin okozhat allergiás reakciót ezért allergiások, szénanáthások óvatosan fogyasszák vagy kerüljék el, illetve konzultáljanak kezelőorvosukkal. Várandós kismamáknak szintén nem ajánlott mert méh összehúzódásokat és vetélést is okozhat.

Hasonló hatású gyógynövények


Gyógynövények – szív és érrendszeri problémákra