Kamilla vagy hivatalos nevén Orvosi székfű – Matricaria chamonilla az őszirózsafélék családjába tartozó gyógynövény.

Magyarországon talán a legismertebb gyógynövénynek számít. Virágjából nagyon jó általános gyulladás csökkentő és fertőtlenítő főzet készíthető. A kamillás lemosás, öblögetés, borogatás és inhalálás azt hiszem mindenki számára ismert és életében már használt gyógymódok közé tartozik.
De mire is jó a kamilla és miért?

Hatóanyagai

A kamilla fő hatóanyaga a Chamomillae flos, ami a növényben általában 0,2- 0,7%, de elérheti akár a 1,4%-ot is, egy sötétkék színű illóolaj. A növény tartalmaz úgynevezett szeszkviterpéneket (kamazulén, bizabolol, bizabolol oxidok) és flavonoidokat (apigenint) valamint glikozidjaikat, kumarinokat (umbelliferont, herniarint) és nyálkát.

Mire jó a kamilla

Ezen hatóanyagok kombinációja biztosítja a kamilla számára a rendkívül hatékony fertőtlenítő, szárító, gyulladáscsökkentő, gombaölő hatást.
Ezért szájüregi sebek és sérülések, íngyulladás esetén forrázatával öblögetve nagyon jó gyulladás csökkentő hatású.
A nyelőcső, gyomor és belek gyulladásaira, fertőzéseire, hurutos megbetegedéseire is jól alkalmazható, fertőtlenítő hatású. Gyomorfekély és túlterhelt gyomor felmaródásainak kezelésére is használható.
Nagyobb mennyiségben és töménységben hánytató hatású. A belekben nagyon jó gombaölő hatást fejt ki, ezerjófűvel, orbáncfűvel és édesköménnyel kevert forrázata. Krónikus vastagbél gyulladás esetén szintén jól alkalmazható.

Aranyér esetén, rendszeres lemosással és/vagy ülőfürdővel kombinálva rendkívül hatékony.
A légző rendszer sima izmait nyugtatja, a benne felgyülemlett nyálkát segít oldani és üríteni és szárító hatású ezért légcsőhurut, nedves asztma, arcüreg gyulladás esetén inhaláló szerként nagyon hatékony.
Szemgyulladások, fertőzések elsőrangú gyógyszere. Ilyen esetben a szemet, langyos forrázatával borogatás formájában, alaposan áztatni és kimosni célszerű.

A bőrön keletkezett, gennyes, fertőző és gyulladt sebekre és sérülésekre ugyanígy érdemes használni, mert lerövidíti a gyógyulási időt. Pattanások (akne), tályog és körömgyulladás kezelésre is kiváló, akár pakolás, akár lemosó vagy kenőcs formájában.

Illóolajából készített kenőcs, a bőr felmaródásait, kipirosodott, gyulladt bőrfelszínt nagyon jól kezeli.
Virágának forrázata kiváló hüvelyöblítő, fertőtlenítő és gyulladás csökkentő ami egyben a méh simaizmait nyugtatja ezért a menstruációs görcsöket is képes csökkenteni. Erősebb forrázata serkenti a menstruációt.
Hajfestésre is alkalmazták, mert sűrű főzetébe áztatva a hajat aranysárgává színezi és közben regenerálja és táplálja is.

Hogyan használjuk a kamillát

A kamillából elsősorban forrázat vagy főzet készíthető, melyet közvetlenül elfogyasztva vagy lemosásra, öblögetésre, borogatásra is használhatunk de akár fürdőt is készíthetünk belőle. Természetesen a felhasználásnál és fogyasztásnál a megfelelő hőmérsékletre ügyelni kell, semmiképp ne legyen túl forró.
Forró főzetének gőzét inhalálásra is használhatjuk. De olajban áztatva 4-6 hétig, illóolajat is készíthetünk belőle, amit aztán kenőcsök készítéséhez használhatunk.
Frissen szedve és összetörve nagyon jó pakolás készíthető belőle, gyulladt, gennyes sebekre, akár kirándulás vagy túra alkalmával elszenvedett sérülések kezelésére. Levele alkalmas megégett vagy leégett bőrfelszín nyugtatására is.

Ellenjavallat

Terhesség, szoptatás esetén fogyasztása kerülendő. Kiszáradás esetén szintén ne használjuk, erős szárító hatása miatt. Nagy dózisban és töménységben hánytató hatású.
Hosszú távon (éveken keresztül) tartó rendszeres használata sorvaszthatja a bél bolyhokat ezért nem ajánlott.