immunerősítés

Az immunrendszer és a stressz kapcsolata

Az immunrendszerről tudni kell, hogy az idegrendszerrel szorosan összefüggő rendszer. A legmodernebb neuro-endokrinológiai megközelítések azt mutatják, hogy az immunrendszer az idegrendszer szerves részét képezi. Ezért ha az idegrendszer túlzott megterhelés alatt áll, az közvetlenül rontja az immunrendszer hatékonyságát is.
A hormonális szabályozásunk szintén nagyon szoros összefüggésben áll az idegrendszerrel és az immunrendszerrel ezért a hormonális szabályozáson keresztül is tudjuk támogatni az immunrendszerünket.
Ezen összefüggések figyelembevételével, az immunrendszer működésének elősegítésére kiváló lehetőség, hogy  olyan gyógynövényeket alkalmazunk, melyek a stresszkezelést és a stresszhatások következményeit befolyásolják pozitívan, azaz csökkentik a stressz által keltett megterhelést, vagy megemelik a szervezet stressztűrő képességét.

Az immunrendszer megfelelő működéséhez a jó minőségű és pihentető alvás is elengedhetetlen, ezért és a a fenti összefüggések alapján a nyugtató és altató teakeverékek, feszültebb élethelyzetekben mindenképp jó támogatói lehetnek a regenerációnak és az immunrendszer működésének.

Adaptogén növények

Az immunrendszert támogató növények közül az adaptogén gyógynövények szintén nagyon hasznosak lehetnek. Az adaptogén növények ugyanis olyan (máig nem teljesen tisztázott) hatással bírnak, hogy a túlpörgött szervezetet nyugtatják de a lelassult szervezetet felpörgetik. Működésük, egyfajta normalizáló hatáson alapszik, melyet elsősorban a hormonális rendszer támogatásán keresztül fejtik ki. Az adaptogén növények közöl talán legismertebb a ginseng, de ide tartozik a pecsétviaszgomba, a rózsagyökér vagy a még kevésbé ismert maca gyökér, kínai hernyógomba vagy épp az ashwagandha is.
Az adaptogén növényekről itt bővebben olvashatsz.

Gyulladáscsökkentők és mikroba ellenes gyógynövények

Az immunrendszert támogató növények közé tartoznak a gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, antibakteriális, antivirális és antioxidáns tulajdonságú hatóanyagokkal rendelkező táplálék és gyógynövények is.
Így a kiemelkedő élettani tulajdonságú flavonoidokban gazdag növények, továbbá a magas ásványi és vitamin tartalmú növények, mint például a csipkebogyó, homoktövis, fokhagyma, gyömbér, torma, citrom, cékla, brokkoli, stb. Továbbá a gyulladás csökkentő gyógynövények, mint például a zsurlófű, csalán, ezerjófű, borsmenta melyek szintén nagy segítséget nyújtanak egy megterhelt immunrendszernek, a gyulladások és fertőzések leküzdésében.

Speciális immunerősítő növények

A bíborkasvirágból készült alkoholos kivonat például közismert és rendkívül jó immunerősítőnek számít.
A dél-amerikai őserdőkben honos macskakaromUncaria tomentosa, mellyel kapcsolatban számos kutatás folyt világszerte a daganatos terápiákban való alkalmazás tekintetében, szintén kiváló immunerősítő.
A páfrányfenyő vagy közismertebb nevén ginko biloba, nem csak a mentális funkciók javításában játszhat szerepet, de nagyon jó antioxidáns és értágító is, így az agyi vérellátás zavaraiból kiinduló betegségek esetén is kiváló gyógynövény.

Ötletek immunerősítéshez

A fent említett zöldségek és gyümölcsök nyers fogyasztása, illetve a belőlük készült frissen préselt gyümölcslevek nagyon jó immunerősítők.
Táplálkozásunk legyen átgondolt, mérsékelt és tiszta, azaz kerüljük a tartósítószereket, feldolgozott élelmiszereket és a gyulladást fokozó vagy elősegítő élelmiszereket. Erről itt bővebben olvashatsz.
Fogyasszunk rendszeresen gyógyteákat, akár önmagunk számára összeállított gyógynövényekből, a fenti ötletek alapján, akár kész keverékekből. A gyógyteák azért nagyon hasznosak, mert különösebb probléma nélkül váltogathatjuk őket, ezért rendszeresen fogyaszthatók, egyszerre több területre is pozitív hatást gyakorolnak és nagyon nehéz velük bajt okozni, viszont nagyon könnyű jó eredményeket elérni.

Kiváló immunerősítő tea lehet például a: bodzavirág, borsmentalevél, csalánlevél és hársfavirágból készült tes (forrázat).
Szintén kiváló immunerősítő tea készülhet, legyezőfű, bazsalikom, körömvirág, homoktövis és hársfavirág keverékéből.
A lapacho tea és a mate tea is kiváló immunerősítők és teljesítmény fokozók, tehát általános levertség, kimerültség esetén is érdemes kipróbálni ezeket az egzotikus teákat.

Ezen kívül a különböző, komplex vitamin és ásványi anyag tartalmú étrend kiegészítők is bevethetőek az immunrendszer támogatására.
Különösen jól támogatja az immunrendszert az antioxidánsok, melyek közül a C-vitamin, E-vitamin kiemelkedő ebből a szempontból. Ásványi anyagok közül a szelén és a cink amely kifejezetten segítheti az immunrendszert. De érdemes szem előtt tartani, hogy az adott anyagokból túlzott mennyiségek nem jelentenek előnyt, inkább arról van szó, hogy néha például télen, amikor a vitaminokból és ásványi anyagokból, természetes formában, általában kevesebbet viszünk be a szervezetbe, akkor érdemes étrend-kiegészítőkhöz nyúlni, de inkább kúra szerűen és semmiképp nem átgondolatlanul.

Az írásban szereplő összes gyógynövényről a gyógynövények rovatban bővebben olvashatsz, illetve a keresőben név alapján megtalálod őket. Az egyes gyógynövényeknél a címkékre kattintva (jobb oldalon) a gyógynövények hatásaik szerint is megtalálod a hasonló hatású növényeket.

Ajánlott cikkeink


CBD olaj – egy csodaszer amit nálunk “még” üldöznek