homoktövis
természetes multivitamin

HomoktövisHippophae rhamnoides az ezüstfafélék családjába tartozó növény, a homoktövis több faja is elterjedt Ázsiában de a Kárpát-medencében csak a Hippophae rhamnoides egyik alfaja a carpatica Rousi őshonos. A homoktövis kertben is jól termeszthető, 2-4 cm es levelei hegyesek és sötétzöldek, álbogyós termése borsónyi és éretten narancssárga, húsos és egymagvú.
Ez a növény március-május időszakban virágzik és nyár közepén hoz termést. Leginkább a termését gyűjtjük és az ebből sajtolt léből kiváló tápértékű, gyógy szirupot lehet készíteni. Magvai rendkívül kemények így sajtolásuk nem egyszerű feladat.
A bogyókat szárítva és őrölve is feldolgozhatjuk. A növény leveleiben is vannak értékes hatóanyagok, így a homoktövis leveleket is használhatjuk forrázat, vagy főzet készítéshez de szárítva a bogyó szárítmányhoz is adható.

Hatóanyagai A, C, B, E és P vitaminokat tartalmaz valamint almasavat, flavonoidokat, kvercetinglikozidat, xantfillt és zsíros olajokat, mannint, peonin antociánt és glikozodot. Magjában 12% zsírosolaj, 40% olajsavak, többek között sztearinsav található. Megtalálható benne a vas, cink, magnézium és kalcium is. 100 g termésben hozzávetőleg 800 – 5000 mg C-vitamin található (fajtától függően).

A homoktövis gyógyászati hatásai

A homoktövis levelet elsősorban vérnyomás csökkentő teaként ajánlják, illetve májvédő és gyulladáscsökkentő hatása miatt.
A homoktövis bogyóból készült szörpök, gyümölcslevek különböző roboráló, erősítő tápszerek és gyógyszerek alapanyaga lehet. A homoktövist az egészség tárházának is hívják, mert körülbelül 190 aktív hatóanyagot tartalmaz, magas antioxidáns tartalma miatt daganat megelőző és gyulladáscsökkentő hatású.

Felhasználása

A homoktövis termésből legegyszerűbben úgy készíthetünk szirupot vagy szörpöt, hogy turmixgépben kis víz hozzáadásával össze turmixoljuk a bogyókat, majd átpasszírozzuk. A passzírozásból hátramaradt magokat szárítjuk és megőröljük később ez is hozzáadható a következő adag homoktövis italhoz. A lepasszírozott masszát, mézzel édesítve és vízzel hígítva újra turmixba tesszük és a kész végterméket üvegekbe rakjuk.
Ne hőkezeljük, mert akkor az értékes C-vitamin tartalma elveszik.
A bogyókat és leveleket szárítva és őrölve is elrakhatjuk, így később is készülhet belőle ital vagy szörp, bár így a hatóanyag tartalma már nem egyen értékű a friss terméssel.

Ajánlott írásaink


Mennyi vitamint és ásványi anyagot fogyasszunk ?