hibiszkusz

HibiszkuszHibiscuss vagy más néven mályvacserje, a mályvacserjék családjának névadó növénye. Eredetileg Ázsiában őshonos és körülbelül 300 faja ismert de mára már Európában és a világ más meleg mérsékelt, trópusi és szubtrópusi részein is elterjedt.
Színes virágai aromás illóolajat tartalmaznak ezért előszeretettel készítenek belőle teát vagy használják teakeverékek elkészítéséhez.

A hibiszkusz fő hatóanyagai az illóolaja, valamint a különböző flavonoidok és fenolos savak. Ezen kívül tartalmaz C és B vitaminokat, béta-karotint, kalciumot, magnéziumot és vasat is.

Gyógyászati hatásai

Illóolaj tartalma miatt elsősorban felső légúti megbetegedéseknél hozhat enyhülést köhögés csillapítóként, torokfertőtlenítőként, gyulladáscsökkentőként és hurutos megbetegedéseknél köptető és nyákoldó teaként.
De bélfertőtlenítő és emésztést serkentő, májműködést támogató gyógynövényként is hasznos lehet.
Aromás illata és íze, nyugtató hatású ezért egy terápiás teaként vagy teakeverék összetevőjeként hasznos lehet.
A hibiszkuszról azt tartják a tradícionális gyógyítók, Kínától, Indián keresztül az arab térségig, hogy segít a cukorbetegség tüneteinek enyhítésében. Csökkentheti a vércukor szintet.
Flavonoidjainak köszönhetően pedig antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, így az immunrendszer támogatójaként és a gyulladásos eredetű betegségek kezelésénél is hatékony lehet.
A flavonoidok és fenolos vegyületek szerepe a növényekben még nem teljesen tisztázott, de többek között azt már tudjuk róluk, hogy a növény természetes immunvédekezésében játszanak szerepet, a kórokozókkal, gombákkal és parazitákkal szembeni harcban. Ezen kívül információ hordozó anyagok is.

Felhasználása

A hibiszkuszt illata, aromája és íze miatt már ősidők óta használják, nem csak az egészség megőrzéséhez vagy a betegségek ellen, de a fiatalság, a szépség megőrzéséhez egyaránt.
Ezért a hibiszkusz nem csak teaként de különböző kozmetikai készítményekben is gyakran megjelenik.
Az illatos és színes virágai pedig pompás díszei lehetnek minden kertnek.

Gyógynövények megfázás ellen


Tömjén – fertőtlenítő, görcsoldó, fájdalomcsillapító