hegyi árnika

Hegyi árnikaArnica montana, az őszirózsafélék családjába tartozó növény, mely Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában is honos, hegyvidékeken élő védett növény. Ezért a vadon élő példányok gyűjtése tilos.

A növény drogja a virágzat, melyet gyógytea – forrázat és főzet készítésére használnak de alkoholos kivonat – tinktúra, is készülhet belőle és külső alkalmazáshoz olajos kivonat is készíthető ebből a növényből.
Magasabb hegyvidékeken, június-júliusban virágzik.

Hatóanyagai az illóolaja, cserzőanyagok és szeszkviterpén-laktonok (helenalin, dihidohelenalin) valamint flaonoidokat is tartalmaz.

A hegyi árnika gyógyászati felhasználása

Az árnika nagyon jó gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító. Külsőleg alkalmazva fertőtlenítő hatású és seb összehúzó, ezért sebgyógyító valamint kelések és vérömlenyek, csonttörés okozta ödémák, zúzódások illetve rándulások kezelésére ajánlott.
Mivel az árnikából készült forrázat nagyon jó fertőtlenítő, így toroköblögetésre, gyulladás és fájdalom esetén szintén hasznos lehet, illetve megerőltetett hangszálak regenerálására is használják.
Fagyási sérülések kezelésére is használják, valamint reumás bántalmak enyhítésére, ezen esetekben inkább krém formában ajánlatos.
Enyhíti a rovarcsípések okozta viszkető érzést és fertőtleníti is a csípést, de pattanások és kelések kezelésére is kiváló lehet.
Migrénes fejfájásnál, árnika krémet vagy olajat halánték és tarkó tályi bedörzsöléssel vagy bekenéssel alkalmazva szintén hatásos lehet.

Ellenjavallat

A belsőleg való alkalmazás csak nagy odafigyeléssel és megfelelő szakértelemmel alkalmazható, mert nagyobb adagban szívmegállást okozhat. Amennyiben így kívánjuk alkalmazni, csak kis adagokban és bő folyadék fogyasztás mellett ajánlott. Az árnikát belsőleg máj gyulladás és megnagyobbodás, epebántalmak, bélfertőzés, bélgörcsök és gyomor idegesség kezelésére és belső vérzések csillapítására használják.

A szekszviterpén laktonok az arra érzékeny embereknél allergiás reakciókat okozhatnak, ebben az esetben is kerülendő a további használata. Terhes nőknek és gyermekeknek nem ajánlott.

Hasonló hatású gyógynövények


Izomsérülések, ízületi gyulladások természetes gyógymódjai