HársfaTilia cordata a mályvafélék családjába tartozó növény, a hársfélék közül a kislevelű, a nagylevelű és a széles-levelű hárs tartozik az orvosi hársak közé. Bizonyos hársfajok légúti allergén tulajdonságúak, mint az európai hárs vagy ezüsthárs, ezért felhasználása nem javasolt.

Gyógyászati szempontból elsősorban a fa virágait gyűjtjük, melyek általában június második felétől nyílnak.
A virág drog – Tiliae officinalis flos 0,1 % farnezol tartalmú illóolajat tartalmaz, de megtalálható benne nyálka, heszperidin flavonoglikozoida, szaponin, cukor és cseranyagok is.

A hársfavirág forrázat kitűnő izzasztó hatású, ezért meghűlés, nátha esetén különösen hasznos lehet.
Kiváló köhögés csillapító és idegerősítő hatással is rendelkezik, a légúti nyák termelését fokozza, ezért köptető hatása is van. Ezen felül a hársfavirág tea vértisztító és enyhén szívműködést serkentő hatású.
Mivel a hársfa virág enyhe nyugtató hatással is rendelkezik, így kellemes aromája miatt, hasznos összetevője lehet nyugtató teakeverékeknek is.
Levendula, citromfű, hársfavirág, fodormenta kombinációjával kellemes aromájú, nyugtató és altató hatású teát, forrázatot készíthetünk.
Használható még toroköblögetőnek, torokfájás és hangszál gyulladás esetén illetve a hársfavirág áztatmány vagy tinktúra kiváló összetevője lehet nyugtató hatású kozmetikumoknak, de megfázás esetén a hársfateát a fürdővízbe öntve is kúrálhatjuk a beteget.
A hársfavirág alkalmazásával kapcsolatos ellenjavallat az allergénhatás miatt az arra érzékenyek kerüljék, aki először használja az pedig ezt figyelembe véve, óvatosan alkalmazza és ha esetlegesen a tünetei súlyosbodnak, akkor azonnal forduljon orvoshoz. Mivel nincsenek adatok a terhesség és szoptatás alatti használatról ezért ebben az esetben sem javasolt.

További gyógynövények megfázásos betegségekre

Akácvirág – gyomorfekélyre és megfázáskor