gyujtoványfű

Közönséges gyújtoványfűLinaria vulgaris a gyujtoványfű félék családjának egyik fajtája. Európa nagy részén, illetve Észak-Amerikában és Ázsiában is megtalálható. Mezei, útszéli növény, mely magyar nevét virágjának gyertyára emlékeztető alakjáról kapta, ismeretes még vadtátika néven s.
A gyújtoványfüvet már több száz éve használják a népi orvoslásban, fekélyes sebekre és elfertőződött pattanásokra, furunkulusokra. Belsőleg leginkább vízhajtó tulajdonságai miatt használatos.
Gyógyászati célra a növény föld feletti részeit használják, melyet június-júliusban, virágzáskor gyűjtenek.

Hatóanyagai; polifenolokat, flavonglikozidákat és alkaloidokat is tartalmaz. Drogjában Antirrhinin, Phtosterin, parafin, linarin származékok, pektolinarin, iridoidok, peganin, hangyasav gyanta, nyálka, virágban zsíros-olaj található.

Gyógyászati hatásai

A gyújtovány füvet a homeopátia is használja. A tradícionális gyógyászatban belsőleg legíinkább vízhajtónak, székrekedésre, epe- gyomor- és béltisztításra használják. Jó hatással lehet epegyulladásra, használható hashajtónak is. Teája bélféreg űzésére is alkalmas
Külsőleg különböző fekélyes sebek, elfertőződött pattanások kezelésére használják, de aranyérbántalmak esetén is javasolt ülőfürdőt készíteni a főzetéből.

Felhasználása

A gyújtoványfűből készülhet tea – forrázat melyet a forrázat készítés általános szabályai szerint érdemes elkészíteni és belsőleg ajánlott. Készülhet belőle főzet, ülőfürdőhöz vagy sebek lemosására, illetve pép borogatásra de kár kenőcsökbe is használható alapanyag, például aranyér kenőcs vagy visszér bántalmak késztéséhez.

Ellenjavallat

Nem szabad folyamatosan inni, mert kiszáradást okozhat. Ezért legyengült szervezet esetén, kisgyermekek vagy várandós illetve szoptatós anyukák inkább ne használják.

Ajánlott írásaink

A gyógynövényes gyógyítás, hatások, terápia, prevenció