szívbetegség

A szív és érrendszeri problémák és ezekből származó betegségek a leggyakoribb halálokok jelenleg Magyarországon. Legalább minden második magyar ember küzd ilyen problémával élete során.
A szív és érrendszeri problémák a legtöbb betegséghez hasonlóan évek alatt alakulnak ki, elsősorban a helytelen életmód következtében. Az állandósult napi stressz, a huzamosabb ideig fennálló stresszterhelés, az elhízás, a mozgás szegény életmód és a nem kielégítő táplálkozás, a sok káros anyaggal mint alkohol, dohányzás, telített zsírok, gyógyszerek mind hozzájárulnak a szív és érrendszeri betegségek kialakulásához. Ezért a szív és érrendszeri problémák esetén is a legfontosabb a megelőzés.

A megelőzés a legjobb gyógymód

Nem érdemes megvárni amíg komolyabb tünetek, mint a magas vérnyomás, magas koleszterinszint kialakul, illetve a teljesítő képesség romlásra, a gyakori fejfájásra, szédülésre, nehéz légzésre és fáradékonyságra is, már mindenképp intő jelként kell tekinteni.
A szív és érrendszeri betegségek megelőzéséhez és kezeléséhez is nagyon sok gyógynövény használható és szakszerű alkalmazásukkal kitűnő eredményeket tudunk elérni.
De itt is fontos tudni, hogy a gyógyszerekhez hasonlóan a növények sem oldják meg a problémát, tehát nincs csodaszer, csak megfelelő életmód mellett lehet igazán jó eredményre számítani.
A napi stresszterhelésből fakadó érhártya sérüléseket és az ezekből kialakuló érelmeszesedést, továbbá a fogyást, a koleszterin szint rendezést, a vitalitás visszanyerését és az életkedv javítását is nagyon jól lehet gyógynövényekkel kezelni.

Készíts saját teakeveréket

A fentiek alapján szeretnék néhány tippet és segítséget adni a szív és érrendszeri problémák kezeléséhez, gyógynövényekkel és ezekből készült otthon is elkészíthető teakeverékekkel.
Ezen keverékeket úgy lettek összeállítva, hogy a bennük szereplő növények egymás hatását kiegészítsék és esetenként erősítsék és semmiképp ne gyengítsék. Ezért a példaként felsorolt növényei keverékekből bármi elhagyható, de megfelelő szakértelem hiányában nem ajánlom a más növényekkel való felcserélésüket.

Véralvadás gátló növények

Ezek általában a kumarin tartalommal rendelkező gyógynövények, melyek a K-vitamin hatásának gátlásán keresztük fejtik ki hatásukat, ezzel a trombózis és stroke veszélyét és kialakulását csökkentik.
Ilyen gyógynövények a fahéj, borsmenta, levendula, orvosi somkóró, vadgesztenye, kerti ruta és a lestyán is.

Gyulladáscsökkentők és antioxidánsok, az erek falának egészségéért

A flavonoidok nagyon sokrétű anyagok, melyek az erek falának épségét, rugalmasságát és megfelelő oxigén és tápanyag áteresztő képességét támogatják. Ezek a növényi hatóanyagok, melyek a növények színéért is felelősek, a növények immunvédekezésében is főszerepet játszanak. Így antioxidáns, gomba és baktérium ellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. Nemcsak a keringési rendszer egészségéért de a daganatos sejtek kialakulásának gátlásáért is nagy becsben tartjuk őket.
Növények szárában, levelében és a termések héjában találhatóak a legnagyobb mennyiségben, minden növény tartalmaz flavonoidokat de legnagyobb mennyiségben a vörös bogyós gyümölcsök vörös szőlő, áfonya, cseresznye, csipkebogyó, fekete szeder, galagonya tartalmaznak flavonoidokat, de a vöröskáposzta, citrusfélék, bodzavirág, japán akác is sok hasznos flavonoid forrás.

Szív működését erősítő gyógynövények

A szívműködés javítását is több növénnyel támogathatjuk, ezek a növények a szívizmok jobb oxigén ellátását, a szív ereinek tisztítását és regenerálását segíthetik. Ilyen növények például a galagonya virág, a szúrós gyöngyajakfű, levendula és a citromfű is, melyek keverékéből, kitűnő szíverősítő tea készíthető.

Szívnyugtató gyógynövények

A szívritmus szabályozásával és az összehúzódások erejének szabályozásával a szív működését nyugodtabbá tehetjük, mely elősegíti a szívizmok regenerációját. Ehhez kitűnő gyógynövények lehetnek a galagonya termése, cickafark, citromfű, szúrós gyöngyajakfű, macskagyökér, melyek szintén kombinálhatóak.

Vérnyomás csökkentő növények

A magas vérnyomás érelmeszesedésből is kialakulhat, illetve pszichés alapon az elfojtott stressz következménye is lehet és gyakran a két tényező együtt játszik szerepet a kialakulásában. Ezen kívül lehet szervi eredetű, ami leggyakrabban a vesék megbetegedéséhez köthető.
A magas vérnyomásra hatásos gyógynövények például a galagonya hajtás és bogyó, fagyöngy hajtása, pásztortáska, bodzavirág, zsurlófű, diólevél, levendula, kukoricabajusz, babhéj, szarkalábvirág.
Általában a vízhajtó és veseműködést fokozó növények vérnyomás csökkenést okoznak.
Kiváló keverék lehet magas vérnyomás kezelésére, például a galagonya, fagyöngy, zsúrló, levendula, bodza keveréke.
Illetve a kukoricabajusz, levendula, galagonya, zsurló, bodza, cickafark és komló keveréke is.

Koleszterin szint rendező gyógynövények és gyógyételek

A megfelelő koleszterinszint elsősorban a máj egészségének a mutatója és a test zsír anyagcseréjének a tükre. A zsíranyagcsere egy bonyolult folyamat, de érdemes tisztában lenni vele, mert a megemelkedett koleszterin már egy kóros elváltozás első jele lehet.
A koleszterin szint helyreállításában a fokhagyma, medvehagyma, ligetszépe olaj, kenderolaj, fahéj, gyömbér, szederlevél is kiváló gyógynövények, illetve növényi készítmények.
Ezen kívül a máj működését és regenerációját támogató gyógynövények is pozitív hatással lehetnek a koleszterin szint csökkentéséhez.

Érelmeszesedés kezelése gyógynövényekkel

Érelmeszesedés ahogy erről már korábban szó volt, a magas vérzsírszint és tartós érstressz állapot miatt alakul ki valamint a mozgásszegény és egészségtelen életmód is elősegíti a megjelenését.
A már fönt említett flavonoid tartalmú növényeken túl az alábbi gyógynövényekkel segíthetünk az érelmeszesedés kezelésében.
Fagyöngy, galagonya bogyó, pásztortáskafű, benedekfű, rutafű, cickafarkfű, szappanfű, tarackgyökér, gyermekláncfű gyökér, zsurlófű, fokhagyma, komló, aranyvesszőfű.
Kiváló érelmeszesedés elleni tea keverék lehet például a fagyöngy, zsúrlófű, pásztortáska, rutafű és cickafark keveréke.

Ajánlott cikkeink

 

Gyógynövények gyomor és bél betegségekre