köhögéscsillapító

Téli időszakban gyakoriak a nátha és az influenza okozta megbetegedések. Bár mindkét betegséget vírusok okozzák és az immunrendszerünk segítségével tudjuk legyőzni őket, de a betegség tüneteinek enyhítésében, mint a torokfájás, orrdugulás, köhögés vagy lázas és levert állapotok a gyógynövények és hagyományos gyógymódok rendkívül hasznosak tudnak lenni.

Gyógynövények torok és szájfertőtlenítésre, gargalizálásra

Itt a klasszikus növény a kamilla, ebből készült főzettel vagy forrázattal lehet gargalizálni, öblögetni, hogy csillapítsuk a torokfájást. A gyermekek sokszor nem kedvelik az ízét és nagyobb mennyiségben hánytató hatása is lehet, valamint van aki allergiás erre a növényre.
A zsálya a kamillánál sokkal ízletesebb és kellemesebb növény de gargalizálásra, öblögetésre és teaként elfogyasztva, a kamillához asonlóan kiváló fertőtlenítő.
Az oregánóról  vagy más néven szurokfűről, kevesen tudják, hogy nemcsak kiváló mediterrán fűszernövény de száj és torokfertőtlenítésre is alkalmas. Az oregánó olaj pedig kifejezetten csodákra képes ilyenkor, bár nagyon intenzív az íze.

Köhögés csillapító gyógynövények

A köhögés egy természetes folyamat, mellyel a felső légutakban keletkező nyák és gennyes anyagok (és az esetleges idegen anyagok) ürülnek. A köhögési inger csillapítható különböző illóolaj tartalmú gyógynövényekkel, továbbá a letapadt nyák ürülését is elő lehet segíteni, különböző nyákoldó és köpetürítést elősegítő gyógynövényekkel.
Az egyik legismertebb ilyen gyógynövény a lándzsás útifű, mely gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatású, de oldja a letapadt nyákot, illetve bevonatot képez a nyálkahártyán, mellyel csillapítja a köhögési ingert.

A kakukkfű nagyon hasonló tulajdonságú gyógynövény. A kakukkfű legfontosabb hatóanyaga a timol, mely nagyon jó fertőtlenítő és nyugtatja a hörgőket. A timol viszont vízben nem oldódik, csak zsírban és alkoholban, ezért még a tél elején érdemes kakukkfű kivonatot készíteni, jó pálinkával, mely elkészítéséről itt bővebben olvashat.
Az egyik legjobb köhögés csillapító az orvosi tüdőfű, melynek a neve is mutatja, hogy már a régi gyógyítók is felismerték a benne lévő lehetőségeket.
A szőrös ökörfarkkóró és a hársfavirág is nagyon jó köhögés csillapítók, illetve a babérlevél is bevethető ilyenkor, mely nem csak köhögést csillapít de fertőtlenít sőt az ilyenkor felerősödhető ízületi fájdalmakat és fejfájást is enyhítheti.

Kitűnő teakeverék lehet megfázás esetén

A hársfavirág, citromfű, kamilla, csipkebogyó, akác és lándzsásútifű keveréke. Ez a keverék egy aromás, nyugtató és gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító hatású tea.
Gyermekek részére hársfából, bodzából, kakukkfűből és mályvából készíthetünk ízletes teát.

Orrdugulásra használható gyógynövények és házi módszerek

Az orrdugulásra a sósvizes orrmosás vagy csöppentés kiváló házi szer. A meleg sós víz oldja a nyákot és összehúzza az orr nyálkahártyát.

Az orrdugulás és a tüdő megnyugtatására készíthetünk inhaláló teát is.
Ehhez kamillát, vagy zsályát érdemes használni. Tehetünk még a főzetbe kakukkfüvet, őrölt ánizsmagot vagy akácvirágot is. Ezen kívül intenzívebbé tehetjük eukaliptusz olajjal, esetleg más illóolajjal mint ánizs, kakukkfű vagy fenyőolaj. Kitűnő természetes alapú szer az inhalálóba a diapulmon olaj, mely timolt (kakukkfű kivonat), kámfort, mentolt és eukaliptusz olajat tartalmaz.
Kitűnő inhaláló főzet készíthető, 1,5 liter meleg vízbe, teszünk 1 ek kamillavirágot, 1 tk kakukkfüvet és 1 tk hársfavirágot. Ezt fedő alatt nagyon kis lángon, épp gyöngyözve főzzük 20-25 percig, majd felcsavarjuk a lángot és felforraljuk 1percre. Ezután csöppentünk bele 10 csepp diapilmon olajat, fakanállal megkeverjük és egy alátétre helyezve az asztalra tesszük, törölközővel letakart fejjel fölé hajolunk és orron keresztül lassú és mély lélegzetet veszünk.
Ha befejeztük az inhalálást akkor leszűrjük és fürdővízhez is hozzá adható vagy fűtőtesti párologtatóba is rakhatjuk.

Hasznos tanácsok megfázáskor

Megfázáskor a gyógyteák mellett érdemes diétás étkezést beiktatni, előnyben részesítve a gyulladáscsökkentő ételeket. Érdemes C-vitamint is fogyasztani, valamint sok folyadékot, lehetőleg ásványvizet ami semmiképp ne legyen hideg, legyen inkább szobahőmérsékletű.
Torokfájásra, száraz irritált nyálkahártyára kitűnő lehet a méz vagy kevésbé édesszájúaknak a 98-99% os mogyoróvaj. Ezek az anyagok bevonják a nyálkahártyát és csökkentik az irritációt. A különböző aloe verás italok is jól tudnak esni ilyenkor.

Ajánlott cikkeink


Felfázás, hólyaghurut és vesekő kezelése gyógynövényekkel