GuaranaPaullinia cupana a szappanfafélék családjába tartozó növény. Dél-Amerikában őshonos és az indiánok évezredek óta használják. Drogja a növény magja, melyet a termés feldolgozása során eltávolítanak, pörkölnek és aprítva vízzel összepréselnek majd szárítanak.

A guarana mag hatóanyaga elsősorban koffein és a guaranin, a koffeinhez rendkívül hasonló anyag, melyeknek a növény jelentős élénkítő hatását köszönheti. A növény magvainak guaranin és koffein tartalma 3-8% közötti koffeintartalomnak felel meg. Ezen kívül gyanta, szaponinok, flavonoidok, csersav és glikozidák is megtalálhatóak benne.

A koffein általános hatásánál fogva fokozza az adrenalin és noradrenalin kiválasztását és blokkolja a központi adenozin receptorokat, ezzel gátolja a cAMP (ciklikus-adenozin-monofoszfát) hatását, mely közrejátszik alvási folyamatokban és ébredési folyamatok késleltetésében.
Ezen hatásmechanizmuson keresztül fejti ki élénkítő, alvás gátló hatását.
A guaranánt elsősorban élénkítő italok készítéséhez használják, de fáradság vagy általános gyengeség kezelésére is alkalmazzák.
Guaranin és koffein tartalmának köszönhetően fokozza a szív összehúzódások erejét, hatóanyagai miatt gyorsabbá teszi a vizelet kiválasztást, fokozza a gyomornedv kiválasztását és serkenti a zsír és szénhidrátok bontását.
A guaranáról kiderült, hogy gátolja a vérlemezkék összecsapódását is, ezért javítja a keringés hatásfokát.
A növényt doppingszerként is használják, általános teljesítményfokozó hatása miatt.
Anyagcsere fokozó hatása miatt, fogyókúrákhoz is előszeretettel ajánlják.

Ananász – izületi gyulladásokra