ginkgo biloba

Ginkgo bilobaPáfrányfenyő, a Páfrányfenyőfélék családjába tartozó növény, mely egyrészt egy nagyon ősi növénynek számít, másrészt pedig azon ritka növények egyike, melynek a tudományos nevét többen ismerik (nálunk) mint a magyar nevét. A páfrányfenyők a perm időszakban, mintegy 270 millió évvel ezelőtt fejlődtek ki. Ez a növény a jégkorszakot is túlélte a mai Kína területén, ezért őshazájának ezt a területet tekintik, innen terjedt szét a később világban.
A páfrányfenyő egy igen szívős növény, kártevőknek és a környezeti hatásoknak (légszennyezésnek) is rendkívüli módon ellenáll. A hirosímai atomtámadás epicentrumától 1,6 km re is találtak sérült páfrányfenyőket, melyek egyedüli növényként élték túl az atomrobbanást. Egyik leghosszabb életű fa, ezer éves élő példányai is léteznek.
A növény drogja a halfarokra emlékeztető, különleges formájú levelei, melyet tavasztól nyár végéig gyűjtenek.

Hatóanyagai; A ginkgolevelek flavonoidokat és terpenoidokat tartalmaznak. A fő flavonoid összetevői a kvercetin és a kempferol. A terpenoidokat a ginkgolidok (diterpén laktonok) és a bilobalidok (szeszkviterpén) képviselik.

Gyógyászati hatásai

A ginkgo bilobát leginkább értágító és érregeneráló hatásai miatt alkalmazzák. Jó hatást gyakorol a visszerek tágulatára, az aranyérre, javítja az erek leromlott működését, így az agyi vér ellátás és ezzel járó betegségek kezelésénél előszeretettel alkalmazzák, így az Alzheimer-kórban szenvedőknél is ajánlják. Ezen kívül jótékonyan hat depresszió és impotencia esetén is. Kiváló antioxidáns, fokozza az anyagcserét, jótékonyan hat az időskori demencia ellen és közismerten használják memória funkciók és koncentráció képesség javítására is.

Felhasználása

A HKO ősidők óta használja ezt a növényt, a kínaiak a növény termését csemegeként fogyasztják.
A ginkgo biloba leveleiből tea, forrázat is készülhet de szárítmány vagy őrlemény formában étrend kiegészítőkben is alkalmazzák és kivonatok is készülnek belőle.

Ellenjavallat

A levélben található ginkgolsav, amelynek allergizáló és toxikus hatásai is lehetnek, ezért erre érdemes odafigyelni. Terhes és szoptató anyáknak, kisgyermekeknek ezért nem ajánlott de számukra egyébként sem lenne indokolt a használata.

Ajánlott cikkeink


Férfi bajok – tesztoszteron szint és az egészség