Galagonya – Crataegus oxyacantha

A galagonya termése és virága egyaránt jótékony hatású gyógynövény.
A leveleiből és virágból elsősorban forrázatot (teát) készíthetünk, a termését közvetlenül is fogyaszthatjuk, de főzetet vagy tinktúrát is készíthetünk belőle. A termést jófajta tokai aszúba áztatva, különleges gyógyszert készíthetünk, amely kifejezetten jó a szívproblémák ellen.

A galagonya flavonoidokat (vitexint, hiperozidot, rutint), aminszármazékokat (feniletilamint, tiramint), proanto cianidokat és triterpéneket is tartalmaz. Ezen hatóanyagoknak és galagonya egyéb összetevőinek természetes aránya, adja a növény kedvező hatásait a szervezetre.
A flavonoidok, természetes antioxidánsok és antibakteriális hatásuk is van. Az aminszármazékok és a triterpének a szervezet hormon rendszerére vannak hatással, olyan belső elválasztású anyagokat, hormonok felszabadításában segítenek, melyek a pozitív izgatottság, örömérzés, melegség állapotát okozzák, mint például a dopamin, noradrenalin, epinefrin, norepinefrin, valamint fokozzák a vesék működését, a vizelet kiválasztását. A proanto cianoidok, pedig több magban is megtalálhatóak (pl. a szőlőmag) melyek gyulladás csökkentő és értágító hatást váltanak ki.

A galagonyát elsősorban a szív gyógyszerének tekintik, valamint érlazító, értágító hatásánál fogva remek szer a magas vérnyomás kezelésében. A fenti hatóanyagok pozitív hatással vannak az emésztésre, a savtermelés fokozása által. Ezért ha valaki magas gyomorsav szinttel vagy fekélyességre való kockázattal él, az édesgyökér, koriander és édeskömény hozzáadásával, közömbösítheti a savfokozó hatását.
Emésztést fokozó hatása, étvágy növelésére is alkalmas, így okozhat súlygyarapodást is, amennyiben a fokozott étvágynak nem tudunk ellenállni. Étvágynövelő hatását, keserű növények fogyasztásával lehet ellensúlyozni.
Az emésztésre pozitív, élénkítő hatással van az egész tápcsatornában, így a szeleket is hajtja.

A galagonya, ahogy azt már fentebb említettem, elsősorban szívgyógyszerként használatos, jótékony hatását már a 19. században tudományosan is igazolták.
Jótékony hatással van a szívre, erősíti és nyugtatja is egyben. Értágító hatású, javítja az erek falának rugalmasságát, csökkenti az erekben a lerakódásokat. Bazsalikommal együtt, nem csak melegszívűséget de jó kedélyt is elérhetünk vele.
Szív erősítésre, inkább a terméséből készült főzet ajánlott, napi 1-3 bögrével, kúraszerűen de akár rendszeresen is fogyasztható, akár gyógyszer szedés mellett (természetesen erről a kezelő orvossal konzultálni kell). Kombinálható fokhagymával is.
A virágból készült forrázata, vízhajtó hatású, ezért a magas vérnyomás hatékony kezelésére tökéletes. Vesekő hajtására, borókával és királydinnyével kombinálva, szintén hatékony szer.
Javítja a fáradság és a légszomj tüneteit is.

A gyógynövényeknél mindig érdemes kikérni szakember tanácsát, mert hatásaik és ellenhatásaik bonyolultak lehetnek. A növényekben található hatóanyagok speciális aránya és a mellettük a növényben található, látszólag semleges anyagok jelenléte együttesen adja az adott növény vagy növény rész gyógyító hatásait. Ezért lehet, hogy bizonyos hatóanyagok más növényekben is megtalálhatóak, de a népi gyógyászatban, melyet a galagonya esetében is azóta már tudományosan is bizonyítottak, a több évszázados és sokszor évezredes tapasztalatokra támaszkodva alakult ki, hogy mely növény milyen betegség gyógyítására a legalkalmasabb. A galagonyát elsősorban szívbetegeknek és magas vérnyomás kezelésére ajánlják. Mesterséges kivonatai, tabletták és egyéb formában szintén hasznosak lehetnek, de a növényből, otthon megfelelő gondossággal és alázattal készített gyógytea, vagy tinktúra a leghatásosabb.

J.Kriszto

Magas vérnyomás 3. rész – gyógyszerek vs természetes módszerek