FodormentaMentha spicata, másnéven zöldmenta vagy kerti menta, az árvacsalán félék családjába tartozó növény, vízpartokon vagy nedves területeken fordul elő, de kertben is jól termeszthető. Kellemes, mentolos illatú növény, fűszernek, italok ízesítésére és gyógynövényként is kiváló.
Gyógyászati szempontból a leveleit használjuk, melyeket júniustól augusztusig érdemes begyűjteni.

Hatóanyagai: illóolajok (karvon, limonén, karveol), cseranyagok, keserűanyagok és flavonoidok.

A fodormenta a bormentához hasonlóan, nagyon jó görcsoldó és lazító hatású növény, ezért nyugtatólag hat gyomorgörcs, gyomor idegesség és gyomortáji fájdalmak esetén. Gyomorsav túltengésben szenvedők kezelésénél, gyomorerősítőként is alkalmazzák. Epetermelést fokozó, emésztés javító és széklet hajtó hatással is rendelkezik.
Használják még megfázásos tünetek enyhítésére, inhalálásra vagy teaként, a torok fertőtlenítésére, köhögéscsillapításra és nyálkahártya duzzanat, orrdugulás kezelésére is.
Fűszerként salátákhoz, húsokhoz, italokba és élelmiszerekbe, édességekbe valamint kozmetikai termékekbe is szívesen használják.

A mentalevelekből készített forrázat, belsőleg fogyasztva önmagában is kiváló, gyomorpanaszok, savtúltengés és irritált gyomor megnyugtatására. Egy teáskanál mentát, 2,5 dl forró vízzel leöntve, napi 2-3 csészényi mennyiségben, lehetőleg éhgyomorra, étkezés előtt vagy étkezések között, illetve lefekvés előtt fogyasztva megszűntethetőek a gyomortáji panaszok. Természetesen a megfelelő diéta mellett.
A mentát kombinálhatjuk levendulával, citromfűvel és hársfavirággal is, melyből egy kellemes nyugtató és altató hatású teát készíthetünk.

Levendula – fájdalom csillapító és nyugtató