Fekete nadálytőSymphytum officinale, ezt a növényt fekete gyopárnak vagy népies nevén forrsztó fűnek is nevezik. A borágófélék családjába tartozó növény népies neve is jól mutatja, hogy elsősorban törések és különböző izom sérülések gyógyszereként használják.

A növény mérgező, így belsőleg fogyasztva nem ajánlott, viszont a növény leveleiből és gyökeréből készített főzet vagy kenőcs kitűnően alkalmas, zúzódások, rándulások és izomsérülések, vérömlenyek gyógyítására, illetve csonttörés és ficamok esetén is használják.
Általában frissen összezúzott gyökereket, leveleket használunk vagy tömény főzetet pakolásként alkalmazva. Mennyiségi és időtartam korlátozással, csak épp bőrfelületen és maximum 4-6 hétig alkalmazva.
A fekete nadálytőből készült pakolás, gyógy főzet, krém csak zárt sérüléseknél használható viszont visszérgyulladás kezelésére is kiválóan alkalmas.

Hatóanyagai: A gyökérdrog – Consoliadae radix, cseranyagokat, glikozidokat, kolint, cukrot, nyálkát, keményítőt, inulint, gumit, gyantát, aszpargint és illóolajat tartalmaz.
A növény levelei legfőképp cseranyagokat, glikozidokat, kolint tartalmaz. Ezen kívül káliumot, kalciumot és foszfort is tartalmaz a növény és A, C és B12 vitaminokat. A fekete nadálytő pirrolizidin alkaloidot tartalmaz, mely mérgező viszont allantoin tartalmának köszönhetően, a kozmetikai ipar kedvelt alapanyaga is, mivel az allantoin gyorsítja a bőr hámlását és növeli az extracelluláris mátrix víztartalmát, így kisimítja a bőrt ezzel az öregedés külső jeleit csökkenti
A fekete nadálytő egész nyáron virágzik, a leveleit tavasztól őszig a gyökerét ősztől tavaszig érdemes begyűjteni.

A fekete nadálytőből készíthető főzet, melyet borogatásnak vagy krémek alapanyagaként használhatunk, de olajban is áztathatjuk sőt alkoholos tinktúra is készülhet belőle. De szigorúan csak külsőleg használjuk, mert a növény mérgező, a benne található Pirozydilin májkárosító-toxikus hatású.
A fekete nadálytőből készülhet ülőfürdő is, illetve arclemosónak is használható, a fent említett kiváló bőrlágyító és „bőrfiatalító” hatása miatt.

Csalán – köszvényre, prosztatára és méregtelenítéshez