árvacsalán

Fehér árvacsalánLamium album az árvacsalánfélék családjába tartozó gyógynövény. Az árvacsalánok szinte mindenhol előfordulnak mivel a talajra nem túl érzékeny növények.
Gyógyászati szempontból, leveles hajtása és szára elsősorban külső felhasználásra javasolt, lemosónak vagy fürdőkhöz. Értékes virágai viszont belsőleg fogyasztva kitűnő hatású drogok.
A virágok gyűjtése időigényes feladat, ezért ez a drog különösen értékes. A virágokat csak száraz időben érdemes gyűjteni és vigyázni kell, hogy szárítás közben se kapjanak nedvességet, illetve jól szétterítve száradjanak, mert csak a fehér, illetve sárgás színt megőrző virágok értékesek, a bebarnult, összefonnyadt virágok nem jók.

Hatóanyagai; nyálka, cserzőanyagok, szaponinok, flavonoidok, glikozidok (lamalbidot), kolin, illóolajok, sztakidrin alkaloida, ásványi anyagok és különböző nyomelemek.

Gyógyászati hatásai

Az árvacsalán rendkívül jó gyulladáscsökkentő, vizelethajtó ezért vérnyomáscsökkentő hatása is van.
Forrázata jól alkalmazható felső légúti megbetegedések kezelésénél, főként száraz és nehezen felszakadó, ingerköhögés esetén. Nátha, torokgyulladás, influenza, hörghurut kezelésére.
Húgyúti fertőzések és vesegyulladás kezelésénél is hasznos összetevője lehet a terápiának.
A menstruációs vérzést képes csillapítani és külsőleg és belsőleg is hatékony lehet fehérfolyásnál.
A nőgyógyászati gombás fertőzésekre, akár ülőfürdőként is alkalmazható.
Hatékony a prosztatagyulladás kezelésére és tüneteinek enyhítésére.
Jól alkalmazható gyomor és bélhurutok esetén, gyermekeknél is illetve az ideges, irritált belek megnyugtatására, a bélműködés szabályozására. Alkalmazható vértisztítónak és méregtelenítések esetén is.

Az árvacsalán virágból készült tea, hatékony lehet alvásproblémák rendezésére és feszültség oldásra, ezért például hölgyek esetén menstruációs időszakot megelőzően vagy a változó korban is jól használható.
Külsőleg elsősorban a bőrápolásban hasznos. Akne és ekcémás bőr, továbbá bőrberepedések, felszínes bőrgyulladások, apró sérülések, nehezen gyógyuló sebek, korpás fejbőr ápolására használhatjuk fel előnyös tulajdonságait, változatos formában (gyógyfürdő, lemosás, öblítés, gyulladásban lévő bőrfelületre pakolásként). Alkalmazása során javul a bőr vérellátása, illetve az irritáció megszüntetésével nyugtatja a bőrfelületet. Aranyeres panaszok esetén is bevethető.

Felhasználása

Az árvacsalánt leginkább forrázat formában szokták használni. Belsőleg fogyasztva, felnőtteknek maximum napi 2-3 csésze tea, kúraszerű fogyasztása (10-12 nap maximum) ajánlott, ami 1-2 hét szünetet tartva ismételhető. Külsőleg borogatásnak és lemosásra is használható, vagy forrázatát krémekhez adhatjuk és így például sebgyógyító vagy aranyér panaszok elleni krém, kitűnő alkotója lehet.

Ajánlott írásaink


Jóga kezdőknek – a fejlődés útja