fahéj

FahéjCinnamomum Verum és a Cinnamomum Burmannii növények fás szárának kérge. A ceyloni és burmai fahéj az ősi Indiából és Sri Lanáról származik, ahonnan már több mint 2000 éve exportálják.

Hatóanyagai tekintetében, illóolajat, csersavat, nyálkát, gyantát, cukrot, keményítőt és fahéjaldehidet tartalmaz.
A fahéj különleges íze miatt a világon szinte mindenhol elterjedt fűszernövénynek számít, de jelentős gyógyhatással is rendelkezik. Elsősorban illóolaj tartalmának köszönhetően, fertőtlenítő és emésztést serkentő hatással rendelkezik, ezért is használják előszeretettel ételek ízesítésére és fűszerkeverékekhez.
A fahéj az ayurvedaban a csípős ízhez tartozik és ezért a Pitta energiát fokozza, a Vata és Kapha energiát pedig ellensúlyozza. Melegítő hatású növény, ezért oldja a letapadásokat és mérsékli a túlzott nyálképződés kellemetlen tüneteit. Serkenti az emésztést, ezért puffadás és emésztőrendszeri panaszok esetén is ajánlják. Vizelethajtó hatással is rendelkezik, így a vérnyomás csökkentésére, vértisztításra és méregtelenítésre is használják.
A fahéj melegítő hatása révén fájdalomcsillapító hatású, oldja az izmok görcsös tónusát, csökkenti az izomlázat, valamint hatékony fájdalomcsillapító fogfájás esetén is.
Helyreállítja a gyenge emésztést a tüzet fokozó hatása miatt. Nem csak az izomzatban oldja a fájdalmat, de a gyomorban is.
A modern kutatások ( forrás PubMed ) azt mutatták, hogy a fahéjnak pozitív hatása van a szervezet koleszterin szintjére (LDL/HDL arányra) és ugyancsak pozitívan hat a vércukor szintre és valóban csökkenti a vérnyomást is.
Ezért szív és érrendszeri betegségekben szenvedőknél, magas vérnyomással élőknél valamint cukorbetegeknél az alternatív terápiás lehetősége igen komoly figyelemnek örvend.

A fahéjban található egyes anyagok, például az eugenol és a kumarin nagy mennyiségben problémákat okozhat, ugyanis irritálhatja a száj, gyomor és belek nyálkahártyáját és vérzékenységet okozhat. Épp ezért,a fahéj terápiás hatásait vizsgáló kísérletekben, általában napi 1-2 g őrölt fahéjnál nagyobb mennyiséget nem szoktak tartósan alkalmazni. Ezt mindenképp érdemes figyelembe venni.

Hasonló hatású gyógynövények

Koleszterin szint, mikor avatkozzunk be?