fahéj

FahéjCinnamomum Verum és a Cinnamomum Burmannii növények fás szárának kérge. A ceyloni és burmai fahéj az ősi Indiából és Sri Lanáról származik, ahonnan már több mint 2000 éve exportálják.

Hatóanyagai tekintetében, illóolajat, csersavat, nyálkát, gyantát, cukrot, keményítőt és fahéjaldehidet tartalmaz.

Gyógyászati hatásai

A fahéj különleges íze miatt a világon szinte mindenhol elterjedt fűszernövénynek számít, de jelentős gyógyhatással is rendelkezik. Elsősorban illóolaj tartalmának köszönhetően, fertőtlenítő és emésztést serkentő hatással rendelkezik, ezért is használják előszeretettel ételek ízesítésére és fűszerkeverékekhez.
A fahéj az ayurvedaban a csípős ízhez tartozik és ezért a Pitta energiát fokozza, a Vata és Kapha energiát pedig ellensúlyozza. Melegítő hatású növény, ezért oldja a letapadásokat és mérsékli a túlzott nyálképződés kellemetlen tüneteit. Serkenti az emésztést, ezért puffadás és emésztőrendszeri panaszok esetén is ajánlják. Vizelethajtó hatással is rendelkezik, így a vérnyomás csökkentésére, vértisztításra és méregtelenítésre is használják.
A fahéj melegítő hatása révén fájdalomcsillapító hatású, oldja az izmok görcsös tónusát, csökkenti az izomlázat, valamint hatékony fájdalomcsillapító fogfájás esetén is.
Helyreállítja a gyenge emésztést a tüzet fokozó hatása miatt. Nem csak az izomzatban oldja a fájdalmat, de a gyomorban is.
A modern kutatások ( forrás PubMed ) azt mutatták, hogy a fahéjnak pozitív hatása van a szervezet koleszterin szintjére (LDL/HDL arányra) és ugyancsak pozitívan hat a vércukor szintre és valóban csökkenti a vérnyomást is.
Ezért szív és érrendszeri betegségekben szenvedőknél, magas vérnyomással élőknél valamint cukorbetegeknél az alternatív terápiás lehetősége igen komoly figyelemnek örvend.

Felhasználása

Ahogy az közismert a fahéjat leginkább fűszerként használjuk. Ha gyógyító szándékkal kívánjuk fogyasztani, akkor leginkább forrázat (tea) formájában lehet használni. Akár önállóan akár más növényekkel keverve.
Ha teát készítünk belőle, célszerű egészben vagy mozsárban durvára törve használni, hogy le lehessen szűrni. A fahéj krémekbe keverve is használható, ilyenkor vagy tinktúrát vagy főzetet érdemes készíteni belőle és azt adagolni a krémkészítés során. A gyógynövények felhasználásának alapjairól itt bővebben olvashatsz.

Ellenjavallat

A fahéjban található egyes anyagok, például az eugenol és a kumarin nagy mennyiségben problémákat okozhat, ugyanis irritálhatja a száj, gyomor és belek nyálkahártyáját és vérzékenységet okozhat. Épp ezért,a fahéj terápiás hatásait vizsgáló kísérletekben, általában napi 1-2 g őrölt fahéjnál nagyobb mennyiséget nem szoktak tartósan alkalmazni. Ezt mindenképp érdemes figyelembe venni.

Ajánlott cikkeink


Koleszterin, tények és tévhitek – mikor avatkozzunk be ?