Credit: Photo by Beppe Di Gregorio

Ezerjófű – Centaurium erythrea  a tárnicsfélék családjába tartoznak, 20 növényfajt sorolunk közéjük, de ezek közül gyógyászati célra leginkább a Centaurim erythrea vagy más néven kis ezerófű használatos.
Az ezerjófüvek családjába tartozó lápi ezerjófű vagy csinos ezerjófű szintén hatékony gyógynövény de jóval ritkábban fordulnak elő, mint a kis ezerjófű.
A növény elnevezése is sokat sejtet a hasznosságából, ugyanis arra utal, hogy nagyon sokféle bajra és problémára alkalmazható.

A gyógynövény drogja szagtalan és rendkívül keserű ízű, melyet a szekoiridoid tartalmának köszönhet.
Tartalmaz szverciamarin, centapikrint, genciopikrint, eritaurint, glikozidát, flavonoidokat, xanton-származékokat, gyantát, viaszt, illóolajat, nikotinsavat, oleanolsavat és genicianint is, valamint nyomokban alkaloidokat.

Az ezerjófű keserűanyag tartalmának köszönhetően kiváló étvágyfokozó, emésztést serkentő, epeműködést fokozó gyógynövény. Vértisztító, és bélműködés fokozó.
Kiváló szer májbántalmak esetén mert hatékony májtisztító. Használható lázcsillapításra is.
Puffadás esetén ánizzsal és édesköménnyel érdemes kombinálni.

Felhasználása általában forrázatot készítenek belőle az általános szabály szerint. Drogja a növény szára, levelei és virága.
Keserűanyag tartalma miatt, „földi epének” is nevezik a népnyelvben és ezen tulajdonságát gyomorkeserűk, gyomorlikőrök készítéséhez gyakran használják.
Ebből következik, hogy alkoholos áztatmányt is készíthetünk belőle, pálinkába vagy borba áztatva a növény drogját.
Külsőleg használva, krémek anyaga is lehet de lemosó szernek is kiváló, ugyanis antibakteriális és vérzéscsillapító, összehúzó hatású. Így sebek lemosására is kiváló. Krémként bőrhibák eltűntetésére is ajánlják.
Régen főzetét hajmosásra is használták, tetűirtószer gyanánt.
A növény hazánkban védettnek számít, így szabadon nem gyűjthető.

Ellenjavallat: Terhesség illetve, nyelőcső, gyomor és nyombél fekély esetén ne használjuk.

Kamilla – kiváló gyulladáscsökkentő