édeskömény

ÉdesköményFoeniculum vulgare, a zellerfélék családjába tartozó, ízletes fűszer és gyógynövény. Eredetileg a mediterrán térség növénye, de mára már a világ számos táján termesztik. Már az ókortól kezdve vannak feljegyzések az édeskömény használatáról. Elsősorban a növény magvait használják fűszer és gyógynövényként.

Hatóanyagai

A termésekben a 2–5% illóolajon, 12-18% zsírosolaj, 18-20% fehérje van. Az illóolaj legfőbb hatóanyaga az édes ízű transzanetol (50–70%) és a kesernyés, kámforos ízű alfa-fenkon (< 50%). Ezen kívül tartalmaz szafrolt és metilkavikol is. Jellegzetes illatát az ánizsaldehid adja, ezért hatási nagyon hasonlítanak az ánizséhoz.

Az édeskömény gyógyászati hatásai

Elsősorban kiváló gyulladásgátló és görcsoldó illetve köhögéscsillapító hatású gyógynövény.
Használják látásjavításra és fogyasztó hatású készítményként is.
Gyermekeknél az édesköményből főzött teát bélgörcsök, hascsikarás és puffadás, szélgörcsök kezelésére alkalmazzák leggyakrabban. Hasfájós babák, kisgyerekek számára nagyon hasznos gyógynövény.
Az édesköményt előszeretettel alkalmazzák menstruáció okozta fájdalmas görcsök enyhítésére is valamint, a szoptató anyák tejtermelésnek fokozására.
Az édeskömény enyhíti a klimaxos panaszokat is, mivel pozitív hatás gyakorol a női hormonális szabályozásra. Komlóval és cickafarkkal kombinálva a változókorban nagyon hasznos tea lehet.
Rendszeres fogyasztása megszabadíthat jó néhány felesleges kilótól, ezzel segít az ideális testsúly megtartásában is.
A férfiak esetében pedig a prosztatamegnagyobbodás kezelésében lehet hasznos szer, elsősorban kiegészítő terápiás növényként.

Felhasználása

Az édeskömény legegyszerűbb felhasználása, ha teának elkészítjük. Ebben az esetben a forrázat készítés általános szabályai szerint érdemes elkészíteni. Ilyenkor nyugodtan kombinálhatjuk más növényekkel illetve szárítmányokkal is. A fentebb már megnevezett komló és cickafark kiválóan passzol az édesköményhez, de palástfűvel vagy citromfűvel is nagyon jó tea készülhet belőle, ami menstruációs időszakban vagy változókor idején enyhítheti a tüneteket. Az édesköményt felhasználhatjuk természetesen fűszerként is, például levesbe vagy könnyű szószokhoz. Ilyenkor arra érdemes figyelni – amennyiben gyógyászati szempontból kívánjuk használni -, hogy olyan anyagokkal vagy növényekkel ne kombináljuk, melyek ellentétes hatást fejthetnek ki. (pl. hagyma, káposzta, tejtermékek, liszt …stb.). Mivel a kömény egy rendkívül aromás fűszernövény, így számos ételben és receptben megtalálható, az indiai konyha is nagyon kedveli. Ételekbe rakva is megmarad a pozitív hatása de ebben az esetben már nem tud olyan intenzíven hatni, mint teának vagy egyszerű levesnek elkészítve.

Hasonló hatású gyógynövények


Gyógynövények gyomor és bél betegségekre