Diófa levél, a diófa – Juglans levele, mely növény a diófafélék családjának névadó növénye.
A diófafélék szinte az egész világon elterjedt növények, a Kárpát-medencében leggyakrabban a Juglas regia (közönséges) és a Juglas nigra (fekete) fajták fordulnak elő. A közönséges dió ehető, míg a fekete diót inkább díszfa jelleggel ültetik.

Hatóanyagai, a levelek 10% csersavat (tannin) tartalmaznak, javarészt ellagitanninnal, valamint több mint 3% kvercetin és kempferol flavonoidokat ezen kívül kb. 1% C-vitamint. A dió és diólevél másik jelentős hatóanyaga a juglon, mely egy vírus és baktérium valamint gombaölő tulajdonságú monoglükozid. A juglon többek között hatékony lehet a herpesz vírus, a Candida gomba és a Trichophyton rubru gomba ellen is, mely gyakori kórokozója a bőr gombás fertőzéseinek. A dió és diólevél ezen kívül illóolajat is tartalmaz melynek daganatellenes hatásáról jelenleg is több kutatás folyik.

A zöld diólevélből (csak ezt szabad használni) készült teát, forrázatot használják vértisztítóként és gyomorerősítőként, emésztést segítőként (összehúzó hatása miatt enyhe hasmenésnél) valamint féreghajtóként is.
Emellett bőrproblémák, kiütések, ekcéma, fagyási sérülések kezelésére is javasolják valamint magas vérnyomás kezelésére, illetve aranyérbántalmakra is ajánlják.
Borogató és gargalizáló szerként külsőleg mandula és szemgyulladásra, különböző nyálkahártya gyulladásokra (ínysorvadás, hüvelyi fertőzések, torokgyulladás), atka, fejtetű, visszérseb, ekcéma és bőrgomba kezelésére is használják.
Készülhet belőle ülőfürdő, mely különböző gyulladásos betegségek kezelésére alkalmas. A levél főzetét hajhullás ellen illetve hajszínezésre is használják, vidéken régebben még a lépfenét is a leveléből készített teával kezelték.

A leveleket leginkább július-agusztudban érdemes gyűjteni, mikor megvastagodnak és szép mélyzöld színűek, ilyenkor a legmagasabb a hatóanyag tartalmuk.
A diólevelet kozmetikai készítményekben is régóta alkalmazzák, ezen kívül a reuma, csontritkulás, különböző daganatok és asztma ellenes tulajdonságait is kutatják világszerte.
A hivatalos orvoslásban a rendelkezésre álló kutatási eredmények és jelenlegi egyértelmű tudományos bizonyítékok következtében, bőrpanaszok és krónikus izzadás kezelésére használják.
A dió olaja omega 3 ban gazdag és a kozmetikai ipar egyik kedvelt alapanyaga, magas E-vitamin tartalma és ránctalanító hatása miatt.

A diót egy fokozottan allergén növénynek tekintik, nem véletlenül kell minden élelmiszeren és étrend kiegészítőn, valamint kozmetikai szeren feltűntetni, ha diót tartalmaz vagy diót feldolgozó üzemben készül. Ezért használata előtt különös elővigyázatossággal kell eljárni, ha nem tudjuk a dió allergiát egyértelműen kizárni. A juglonról és a hidrojuglonról azt tartják, hogy rákkeltő hatású, ezért a diólevél, dióhéj (zöld) élelmiszerekben és étrend kiegészítőkben való alkalmazását, Magyarországon jelenleg, a hatóságok nem engedélyezik.

Nyugtató és altató teakeverékek házilag