csukókafű

CsukókafűScutellariae lateriflora, a csukóka fajoknak több mint 200 fajtája létezik, Ázsiában, Észak-Amerikában és Európában is elterjedt növények, elsősorban a mérsékelt éghajlatot kedvelik. De gyógyászati szempontból leginkább csak ezt az amerikai fajtát használják, amelyet sokszor virginiai csukókának is neveznek, de elterjedt növénynek számít az USA ban és Kanadában is.
A keleti orvoslás pedig, leginkább a Scutellaria baicalensis-t vagy más néven bajkáli csukókát használja gyógyításra. Ez a növény Kelet-Ázsiában, Korreában, Kínában és Japánban is őshonos.
A csukóka gyógyászati szempontból hasznos része (drogja) a gyökerek, a szár és a levelek.

Hatóanyagai, a különböző fenolos vegyületek, flavonoidok, baicalin, baicalein, wogonin és az oroxilin.
alpha-cubebene, alpha-humulene, beta-elemene, calamenene, delta-cadinene, A, C és E-vitamin, tannin és zsíros olajok.

Gyógyászati hatásai

A csukóka rendkívül jó nyugtató és altatószer, melyet európai és orosz kutatók is bizonyítottak már, ezért számos nyugtató és altató készítményben és gyógyszerben is alkalmazzák ezt a gyógynövényt.
A biacalinról pedig azt bizonyították, hogy daganat ellenes hatással rendelkezik, leginkább a bőrrák, hasnyálmirigy és prosztata valamint emlő daganatok esetén találták hatékonyak.
A HKO (Hagyományos Kínai Orvoslás) sokoldalúan használja a csukókát, hasfájás, fertőző hasmenés, véres széklet, sárgaság, allergia, magas koleszterinszint, magas vérnyomás, gyulladásos bőrbetegségek és fertőző, lázzal járó állapotok kezelésére egyaránt.
A csukóka azonban elsősorban nyugtató szerként használatos, ezért szorongásos betegségek, depresszió, PMS (poszt menstuációs szindróma), izomgörcsök és epilepszia esetén is kiváló gyógynövény lehet. Csillapítja a fejfájást, menstruációs és epegörcsöket valamint nyugtatja a szívet, tehát ritmuszavarok és infarktus utáni lábadozás esetén is hasznos lehet.
Előszeretettel használják dorogsok leszoktató terápiájánál, mivel nyugtató hatása miatt csökkenti a drog iránti sóvárgást és az elvonási tüneteket.

Csukóka tea készítése

A csukókát leginkább forrázatként érdemes használni, 1-2 teáskanál drogot egy csésze forróvízben, 10-15 percig áztatva. Napi 2-3 teánál többet nem javasolt fogyasztani belőle.
Készülhet belőle tinktúra (70% os alkoholban) ami jóval erősebb kivonat, ez altatónak vagy például dohányzáshoz való leszokáshoz jól használható. De ezzel már óvatosan kell bánni.

Ellenjavallat, gyermekeknek, időseknek és terhes vagy szoptatós anyáknak egyáltalán nem ajánlott. Mivel erős hatású növényről van szó, kezelőorvos javaslatát mindenképp érdemes kikérni. Hasmenést és gyomorpanaszokat okozhat.

Hasonló hatású gyógynövények 


Nyugtató és altató teakeverékek házilag