Csalán vagy hivatalos nevén Nagy csalánUrtica diocia a Csalánfélék családjának névadó növénye.
Gyomnövényként szinte mindenhol megterem és számos faja ismeretes a világban.
A Nagy csalán hazánkban szinte bárhol előfordul, üres telkeken, elhanyagolt területeken és erdőben vagy folyók, vizek partján. Ez a rendkívül jól alkalmazkodó és szívós növény, azonban kitűnő gyógynövény is.

Hatóanyagai: ásványi anyagok és nyomelemek, jelentősebb mértékben tartalmaz vasat és kovasavat. C., B2 és K1-vitamin, flavonoidok, kartinoidok, szerves savak mint a kávésav és pantoténsav.
Sztereoidok; hisztamin, szerotonin, kolin, acetilkolin valamint illóolaj és triterpén, keserűanyagok, kumariok és protein.

Ma elsősorban a csalánlevelek vizelethajtó hatását tartjuk számon. Egyik legjobb vértisztító, salaktalanító, méregtelenítő növény. A vesét fokozottabb vízkiválasztásra serkenti, csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért hatékonyan alkalmazható köszvény, ízületi gyulladások, reumatikus megbetegedés kezelésére.
A régi módszert, hogy a fájdalmas végtagokat a csalán friss hajtásaival csapkodják meg, ma is alkalmazzák. Lázcsillapításra, vérszegénységre és kiütésekre is használjuk.
A csalánt másik fő felhasználási javaslata szerint a bőr, az izmok és az ízületek túlérzékenységi jelenségeinél alkalmazzák olyan embereknél, akik hajlamosak a húgysavlerakódásokra ezért a reuma és köszvény kezelésénél is kiváló gyógynövény.
A csalán allergiás betegségeknél is hatásos valamint prosztata megnagyobbodás megelőzésére is használják.
Emésztési problémák, elsősorban gyomor és bélhurut, székrekedés valamint máj és epebántalmak kezelésére is használatos, vércukorszint csökkentő hatása is van, ezért cukorbetegekre is jótékony hatású.
Tavaszi fáradság ellen, illetve méregtelenítő kúrákhoz kiváló gyógynövény.

A csalánt külsőleg és belsőleg is fogyaszthatjuk, készíthetünk belőle forrázatot,  ülőfürdőt, csalánlevet, salátát, főzeléket de hajsampont is. A csalán számtalan módon használható.
Forrázatot friss vagy szárított leveleiből is készíthetünk, de készülhet főzet is a szárított és aprított csalán gyökerekből, gyümölcsprésben pedig a csalán levét is érdemes kinyerni, más zöldségek leveivel keverve hasznos gyümölcs-zöldség levek összetevője lehet.
Salátákba vagy levesbe zöldségként is alkalmazzák, főzelék is készülhet belőle. Gyökerének alkoholos tinktúráját, samponokban és egyéb hajápoló termékekben alkalmazzák, így a házi kozmetikumok hasznos összetevője is lehet.
Szárított csalánlevélből és szederlevélből pedig nagyon jó száj és torokfertőtlenítő tea készíthető.
A leveleket tavasszal, március-áprilisban vagy ősszel célszerű gyűjteni, a gyökereket inkább csak már ősszel.

Ellenjavallat: Szinte bárki és bármikor fogyaszthatja de gyermekeknek 12 éves kor alatt inkább ne adjuk.

Zsálya – kitűnő fertőtlenítő