csalán

Nagy csalánUrtica diocia a Csalánfélék családjának névadó növénye.
Gyomnövényként szinte mindenhol megterem és számos faja ismeretesek a világban.
A Nagy csalán hazánkban szinte bárhol előfordul, üres telkeken, elhanyagolt területeken és erdőben vagy folyók, vizek partján élő gyomnövényként. Ez a rendkívül jól alkalmazkodó és szívós növény, azonban kitűnő gyógynövény is egyben.

Hatóanyagai, különböző ásványi anyagok és nyomelemek. A csalán jelentősebb mértékben tartalmaz vasat és kovasavat, ezen kívül C-vitamint, B2-vitamint és K1-vitamint valamint E-vitamint is. Megtalálhatóak benne különböző flavonoidok, kartinoidok, szerves savak mint a kávésav és pantoténsav, alfa linolénsav is. Ezen kívül illóolajat és triterpént, keserűanyagokat, kumariokat és fehérjéket tartalmaz.
A friss leveleknek 80-83% a víztartalma. A maradék szárazanyag tartalom, nagy része növényi fehérjék és szénhidrát.

A csalán gyógyászati felhasználása

Ma elsősorban a csalánlevelek vizelethajtó hatását tartjuk számon. Egyik legjobb vértisztító, salaktalanító, méregtelenítő növényként ismert. A vesét fokozottabb vízkiválasztásra serkenti, csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért hatékonyan alkalmazható köszvény, ízületi gyulladások, reumatikus megbetegedés kezelésére.
A régi módszert, hogy a fájdalmas végtagokat a csalán friss hajtásaival csapkodják meg, ma is alkalmazzák.
A csalánt a tradícionális orvoslásban lázcsillapításra, vérszegénységre és kiütésekre is használják.
A csalánt másik fő felhasználási javaslata szerint a bőr, az izmok és az ízületek túlérzékenységi jelenségeinél alkalmazzák olyan embereknél, akik hajlamosak a húgysav lerakódásokra ezért a reuma és köszvény kezelésénél is kiváló gyógynövény.
A csalán allergiás betegségeknél is hatásos valamint prosztata megnagyobbodás megelőzésére is használják.
Emésztési problémák esetén is használható, elsősorban gyomor és bélhurut, székrekedés valamint máj és epebántalmak kezelésére is használatos, vércukorszint csökkentő hatása is van, ezért cukorbetegekre is jótékony hatású. Tavaszi fáradság ellen, illetve méregtelenítő kúrákhoz kiváló gyógynövény.

A csalán felhasználási módjai

A csalánt külsőleg és belsőleg is fogyaszthatjuk, készíthetünk belőle forrázatot,  ülőfürdőt, csalánlevet, salátát, főzeléket de hajsampont is. A csalán számtalan módon használható.
Forrázatot friss vagy szárított leveleiből is készíthetünk, de készülhet főzet is a szárított és aprított csalán gyökerekből, melyet fürdővízhez adva kitűnő ülőfürdőt készíthetünk, reuma és egyéb ízületi fájdalmak kezelésére.
Gyümölcsprésben pedig a csalán levét is érdemes kinyerni, más zöldségek leveivel keverve, hasznos gyümölcs-zöldség levek összetevője lehet.
Salátákba vagy levesbe zöldségként is alkalmazzák, főzelék is készülhet belőle. Gyökerének alkoholos tinktúráját, samponokban és egyéb hajápoló termékekben alkalmazzák, így a házi kozmetikumok hasznos összetevője is lehet.
Szárított csalánlevélből és szederlevélből pedig nagyon jó száj és torokfertőtlenítő tea készíthető.
A leveleket tavasszal, március-áprilisban vagy ősszel célszerű gyűjteni, a gyökereket inkább csak már ősszel.

Ellenjavallat: Szinte bárki és bármikor fogyaszthatja de gyermekeknek 12 éves kor alatt inkább ne adjuk.

Hasonló hatású gyógynövények


Gyulladás csökkentés, táplálkozással és gyógynövényekkel