bazsalikom

Bazsalikom fűOcimum basilicum L. hazánkban is közismert, dísz-, fűszer-, és gyógynövény. Eredetileg Dél-Ázsiából, Perzsiából, Afrikából került Európába, és itt is kedvelt, egynyáriként termesztett kerti fűszernövény lett. Kellemes, a szegfűszegre emlékeztető, fanyar illatú, pikáns ízű fűszernövény, mely gyógyászati szempontból is kifejezetten hasznos.

Hatóanyagai, illóolaj, cseranyagok, szaponin és keserű anyagok. A zöld növényi részekben sok a C-vitamin is.

A népi gyógyászatban étvágygerjesztőnek, vizelet– és szélhajtónak, köhögéscsillapítónak használják. Főzetét külsőleg, bőrgyulladás esetén borogatásra illetve torokgyulladás esetén öblögetésre is alkalmazzák.
A kerti bazsalikom leveléből készült forrázat gyomorrontás és étvágytalanság esetén használható.
A felfúvódás és a bélgáz képződés kezelésénél, köménymaggal, mentával együtt szélhajtónak is alkalmazzák. Összehúzó hatása enyhíti a garatgyulladás tüneteit is.
Néhány nyersen elrágcsált bazsalikom levél, fertőtleníti a szájüreget, elmulasztja a kellemetlen szájszagot és frissíti a leheletet is.

Külsőleg alkalmazott tinktúrája (alkoholos kivonata) a sebgyógyulást elősegítő kenőcsök egyik alapanyaga.
Fűszernövényként pedig tavasztól őszig, a kertben vagy balkonládában termesztve is állandó friss hozzávaló lehet, amellyel nagyon sokféle ételt ízesíthetünk. Az olasz konyha közkedvelt fűszere.
Extra szűz olíva olajba áztatva, esetleg foghagymával együtt, nagyon aromás és finom olajat készíthetünk belőle. De ne hagyjuk tovább 2-3 hétnél az olajban sem a bazsalikomot sem a hagymát, mert megsavanyodhat.
A foghagymás, bazsalikomos olaj kiváló ételízesítő, de akár friss vagy pirítós kenyérre, meleg szendvicsbe kenve is ízletes fogás és még kifejezetten egészséges is. Étvágygerjesztő hatása miatt pedig kitűnő előétel lehet.

Hasonló cikkek:

Gyulladás csökkentés, táplálkozással és gyógynövényekkel