barátcserje

BarátcserjeVitex agnus-castus az árvacsalánfélék családjába tartozó növény, mely a mediterrán térségben valamint Közép-Ázsiban számít őshonos növénynek.
A barátcserjét előszeretettel használják kerti növénynek is, mert elűzi a szúnyogokat. Levelei a cannabis leveleihez hasonló alakúak, virágai pedig lilás és illatos virágok.
Gyógyászati szempontból a növény magját, termését és leveleit is használják, melyek közismert és kiváló drogok nőgyógyászati problémák és betegségek kezelésénél.

Hatóanyagai a különböző flavonoidok, melyek közül a vitexin, cakein, casticin a legkiemelkedőbb, ezen kívül iridoid glikozidokat (agnusidot, aucubint) p-hidroxi-benzoesavat , és különböző alkaloidokat , illóolajokat, zsíros olajokat, diterpenoidokat tartalmaz.
A barátcserje gyógyhatását első sorban az agyalapi mirigy működésének serkentésén keresztül fejti ki, a lutropin nevű hormon képződésének fokozásával, ami a progreszteron nevű, női nemi hormon közvetett termelését segíti elő. Ezzel a női nemi hormonok termelésének szabályozásával általánosan pozitív hatást fejt ki, elsősorban a női szervezetre.
A legjobb hatást a barátcserje termésének kivonatával lehet elérni, mely rendkívül jótékony hatással van a legtöbb női problémára.

Elsősorban a menstruációs ciklus beszabályozásában, a méhizom görcsök oldásában, a menstruációs fájdalmak csökkentésében és a méh miómák (jóindulatú daganatok) kialakulásának megelőzésében és kezelésében hatékony ez a gyógynövény. Ezen kívül a menopauza idején is kiváló segítség lehet az erre az időszakra jellemző tünetek mérséklésében. A legújabb kutatások szerint a premenstruációs szindróma és a prosztata bántalmak kezelésére is alkalmas lehet.
A tradicionális gyógyászat használja gyulladáscsökkentésre, rovarcsípések ellen, vízhajtónak, migrénes fejfájásra és az epilepszia ellen is.
A hagyomány szerint a férfi vágyat is csökkenti, ezért a túlságosan heves férjek lenyugtatására is használták a népi gyógyászatban.
Bizonyos területeken a szoptató nőknek is előszeretettel adták, mert fokozza a tej elválasztását is, valamint meddőség esetén is előszeretettel nyúltak ehhez a növényhez.

További gyógynövények női bajokra

A fejfájások okai és kezelése – migérn okai és típusai