barátcserje

BarátcserjeVitex agnus-castus az árvacsalánfélék családjába tartozó növény, mely a mediterrán térségben valamint Közép-Ázsiban számít őshonos növénynek.
A barátcserjét előszeretettel használják kerti növénynek is, mert elűzi a szúnyogokat. Levelei a cannabis leveleihez hasonló alakúak, virágai pedig lilás és illatos virágok.
Gyógyászati szempontból a növény magját, termését és leveleit is használják, melyek közismert és kiváló drogok nőgyógyászati problémák és betegségek kezelésénél.

Hatóanyagai a különböző flavonoidok, melyek közül a vitexin, cakein, casticin a legkiemelkedőbb, ezen kívül iridoid glikozidokat (agnusidot, aucubint) p-hidroxi-benzoesavat , és különböző alkaloidokat , illóolajokat, zsíros olajokat, diterpenoidokat tartalmaz.

Gyógyászati hatásai

A barátcserje gyógyhatását első sorban az agyalapi mirigy működésének serkentésén keresztül fejti ki, a lutropin nevű hormon képződésének fokozásával, ami a progreszteron nevű, női nemi hormon közvetett termelését segíti elő. Ezzel a női nemi hormonok termelésének szabályozásával általánosan pozitív hatást fejt ki, elsősorban a női szervezetre. A legjobb hatást a barátcserje termésének kivonatával lehet elérni, mely rendkívül jótékony hatással van a legtöbb női problémára.

Elsősorban a menstruációs ciklus beszabályozásában, a méhizom görcsök oldásában, a menstruációs fájdalmak csökkentésében és a méh miómák (jóindulatú daganatok) kialakulásának megelőzésében és kezelésében hatékony ez a gyógynövény. Ezen kívül a menopauza idején is kiváló segítség lehet az erre az időszakra jellemző tünetek mérséklésében. A legújabb kutatások szerint a premenstruációs szindróma és a prosztata bántalmak kezelésére is alkalmas lehet.
A tradicionális gyógyászat használja gyulladáscsökkentésre, rovarcsípések ellen, vízhajtónak, migrénes fejfájásra és az epilepszia ellen is.
A hagyomány szerint a férfi vágyat is csökkenti, ezért a túlságosan heves férjek lenyugtatására is használták a népi gyógyászatban. Bizonyos területeken a szoptató nőknek is előszeretettel adták, mert fokozza a tej elválasztását is, valamint meddőség esetén is előszeretettel nyúltak ehhez a növényhez.

Felhasználása

A barátcserje kivonat többféle étrendkiegészítőben megtalálható és gyakran önmagában, esetleg vitaminok kíséretében alkalmazzák. A növény leveleiből vagy annak szárítmányából készülhet forrázat (tea) de ennek hatóanyag tartalma nem túl magas. A növény terméséből illetve őrölt magvaiból kivonatot is készíthetünk, ha sikerül beszerezni az alapanyagot hozzá. Természetesen mindig csak jó minőségű és ellenőrzött forásból származó alapanyagot érdemes használni. Ha étrend kiegészítő formában kívánjuk fogyasztani, akkor mindenképp meg kell nézni a dobozon található hatóanyag táblázatban feltüntetett hatóanyag tartalmat. Ha kivonat formában alkalmazzák a hatóanyagot, akkor azt, hogy milyen % os a kivonat, ha szárított vagy porított formában, akkor azt érdemes megnézni, hogy adott növény (mely az összetevők között szerepel) általában milyen % ban tartalmaz hatóanyagot.

További gyógynövények női bajokra


A fejfájások okai és kezelése – migérn okai és típusai