bábakalács

BábakalácsCarlina acaulis, az őszirózsafélék családjába tartozó növény, Magyarország egyik kultikus növénye. Földi rózsának és vad articsókának is nevezik. A Bükki Nemzeti Park címernövénye de a Bükkön kívül, megtalálható a Mátrában is. Hegyi réteken és kaszálókon fordul elő, bár sajnos egyre ritkábban.
A néphagyomány szerint elűzi a fáradságot és ha virága becsukódik az esőt jelez.

A növény drogja a gyökere, mely hatóanyagai illóolaja (karlina-oxid), cseranyagok, gyanta, inulin és labenzim.

Gyógyászati hatásai

A bábakalács gyökér vizelethajtó, izzasztó valamint nyákoldó hatású. Elősegíti a menstruációt és bélféregűzésre is kiváló. A bábakalácsgyökér alkalmazható külsőleg és belsőleg is, bőrproblémák, sömör, ekcéma, bőrgomba kezelésére, gyomorpanaszok esetén, hurutos megbetegedéseknél és veseproblémák kezelésére, vizelethajtásra és gyulladáscsökkentésre egyaránt. Forrázatából készült tea alkalmazható megfázás és láz esetén is, de étvágygerjesztő hatással is rendelkezik. Illóolaja antibakteriális hatású.

Felhasználása

Gyökerét ősszel szeptembertől októberig gyűjtjük. Szárítását szellős meleg helyen gyors szárítással végezzük. Zárt edényben tároljuk. Beszáradási aránya körülbelül 6:1. Készülhet belőle tea – forrázat, vagy főzet is, az általános elkészítési szabályok szerint, bőrproblémák esetén lemosásra áztatmányt is alkalmazhatunk, mely elkészítéséről szintén az általános elkészítési részben olvashatsz.

Ajánlott írásaink


Gyógynövények felhasználása – gyűjtés, előkészítés, szárítás