astragalus

Astragalus gyökérAstragalus mongholicusás, más néven baktövis vagy kínai csüdfű, rendszertanilag a csüdfüvek családjába tartozó növény, mely a kontinentális éghajlatot kedveli, Kínában és Mongóliában őshonos.
Mivel a Hagyományos Kínai Orvoslásban (HKO) alkalmazott és kedvelt növényről van szó, ezért Belső-Mongóliában és Kína néhány tartományában gyógyászati felhasználás céljából termesztik is.
A maják már az ókorban is ismerték ezt a növényt, míg a kínai gyógyászatban a 2. századtól vannak feljegyzések a használatáról.  Kínai neve huanq qi, azaz a qi (csí – életenergia) erősítője.

Hatóanyagai: poliszacharidok, flavonoidok, aminosavak, nyomelemek, astralagus szaponin I-II, asztragalozidák I-IV, szójaszapogenozidok, daukoszterol, klorin, betain, folsav, nikotinamid, linolsav. Gyógyászati szempontból a legalább négy éves növények gyökerei használatosak.

Gyógyászati hatásai

Napjainkban a nyugati kultúrában is elterjedt ez a növény, gyógyszereben, kozmetikumokban és étrend-kiegészítőkbek is alkalmazzák.
Legértékesebb hatóanyaga az asztragalozidok, ezek közül is az asztragalozid IV, melyből a növény szárított drogja legalább 0,04% ot kell tartalmazzon.
Az asragalust hagyományosan immunerősítésre és méregtelenítésre, vércukorszint normalizálásra használták. Energizál és az öregedés ellenszerének is tartották. Vízhajtó hatása miatt vérnyomás csökkentésre is alkalmas.
A növény hatóanyagai a szervezet immunrendszerét interferon termelésre serkentik, ezzel a vírusok szaporodását gátolják.
Immunrendszer stimuláló hatása miatt a szervezet természetes ellenálló képességét is javítja és gyakran alkalmazzák daganat ellenes terápiák kiegészítő szereként.
Az astragalust használják általános fáradság és gyengeség esetén is, valamint hasmenés kezelésére és spontán izzadás kezelésére is.

Felhasználása

Az astragalus gyökérből főzetet érdemes készíteni, vagy nyersen is fogyasztható. Különböző étrend és táplálék kiegészítőben az astragalus gyökér őrleményét vagy kivonatát alkalmazzák. Ebben az esetben érdemes megnézni, hogy az adott étrend-kiegészítő dobozán az astragalosid tartalom fel van-e tüntetve.
Amennyiben nincs, úgy a gyártó vélhetően nem tudja igazolni az alapanyagban található astragalosid IV tartalmat.
Ha két astragalus tartalmú készítményt szeretnénk összehasonlítani, az astragalosid IV tartalom mindenképp jó támpont lehet. Összehasonlítási alapként érdemes tudni, hogy 1kg astragalus gyökér őrlemény beszerezhető 7000 Ft körül, addig egy astragalosid IV kivonat kilogrammonként 100 000 Ft és 1 millió forint között mozoghat, tisztaságtól függően.
Másként megközelítve egy 100 mg astragalus gyökér őrleményt tartalmazó kapszulában, 4 mg körül lesz az astragalosid IV tartalom, míg egy 25% os tisztaságú, astragalosid IV kivonatot tartalmazó kapszulában, már 25 mg kivonat, 6,25 mg astragalosid IV et fog tartalmazni, tehát 56% al több hatóanyag lesz benne.
Az astragalosid IV tartalomra egyébként külön standardok léteznek az USA-ban, és Európában valamint Ázsiában.

Ajánlott cikkeink

Adaptogén gyógynövények hatása