Astragalus gyökér – más néven baktövis vagy kínai csüdfű – Astragalus mongholicus, rendszertanilag a csüdfüvek családjába tartozó növény, mely a kontinentális éghajlatot kedveli, Kínában és Mongóliában őshonos.
Mivel a Hagyományos Kínai Orvoslásban alkalmazott és kedvelt növényről van szó, ezért Belső-Mongóliában és Kína néhány tartományában gyógyászati felhasználás céljából termesztik is.
A maják már az ókorban is ismerték ezt a növényt, míg a kínai gyógyászatban a 2. századtól vannak feljegyzések a használatáról. Kínai neve huanq qi, azaz a qi (csí – életenergia) erősítője.
Gyógyászati szempontból a legalább négy éves növények gyökerei használatosak.

Hatóanyagai: poliszacharidok, flavonoidok, aminosavak, nyomelemek, astralagus szaponin I-II, asztragalozidák I-IV, szójaszapogenozidok, daukoszterol, klorin, betain, folsav, nikotinamid, linolsav.

Napjainkban a nyugati kultúrában is elterjedt ez a növény, főként étrend-kiegészítőkbek alkalmazzák.
Legértékesebb hatóanyaga az asztragalozidok, ezek közül is az asztragalozid IV melyből a növény szárított drogja legalább 0,04% ot kell legalább tartalmazzon.
Az asragalust hagyományosan immunerősítésre és méregtelenítésre és vércukorszint normalizálásra használták. Energizál és az öregedés ellenszerének is tartották. Vízhajtó hatása miatt vérnyomás csökkentésre is alkalmas.
A növény hatóanyagai a szervezet immunrendszerét interferon termelésre serkentik, ezzel a vírusok szaporodását gátolják.
Immunrendszer stimuláló hatása miatt a szervezet természetes ellenálló képességét is javítja és gyakran alkalmazzák daganat ellenes terápiák kiegészítő szereként.
Az astragalust használják általános fáradság és gyengeség esetén is, valamint hasmenés kezelésére és spontán izzadás kezelésére is.
Az astragalus gyökérből főzetet érdemes készíteni, vagy nyersen is fogyasztható. Különböző étrend és táplálék kiegészítőben az astragalus gyökér őrleményét vagy kivonatát alkalmazzák. Ebben az esetben érdemes megnézni, hogy az adott étrend-kiegészítő dobozán az astragalosid tartalom fel van-e tüntetve.
Amennyiben nincs, úgy a gyártó vélhetően nem tudja igazolni az alapanyagban található astragalosid IV tartalmat.
Az astragalosid IV tartalomra egyébként külön standardok léteznek az USA-ban, és Európában valamint Ázsiában.

Adaptogén gyógynövények hatása