Apróbojtorján – Agrimonia eupatoria, vagy orvosi megnevezés szerint közönséges párlófű., a rózsafélék családjába tartozó évelő növény. Ezt a gyógynövényt is, még számos megnevezéssel illetik, mint patikapárlófű, agrárnyom, Szent Pál füve, koldustetű, körömfű, hattyúfű. A növényt már az ókorban is használták gyógyászati célokra. Az apróbojtorján önmagában is jól használható de leggyakrabban más növényekkel, a különböző hatások felerősítése céljából, együtt alkalmazzák. Ezért én ezt a növényt egy nagyon hasznos gyógytea összetevőnek tartom.

Hatóanyagai a cserzőanyagok és a flavonoidok valamint 12% kovasav. Ezen kívül nyálkát, illóolajat és glikozidszerű keserűanyagot is tartalmaz. Hatóanyagainak köszönhetően, összehúzó és kesernyés ízű, enyhe fanyar illatú növény.

Gyógyászati hatásai

Az apróbojtorján epehajtó, összehúzó, vizelethajtó, antibiotikus hatású, étvágyjavító és gyulladásgátló.
Belsőleg alkalmazva kitűnő a hasmenés kezelésére és vastagbélgyulladások esetén is használható. Antibakteriális hatású, természetes antibiotikum ezért fertőzések esetén is kitűnően használható, akár fertőző hasmenésre.
Légzőszervi megbetegedésekre és vesebántalmakra, valamint epe és máj problémák esetén alkalmazzák leggyakrabban, valamint gyomor és bélhurutoknál. Gyulladás csökkentő hatásánál fogva számos tea és gyógynövény keverék kedvelt alkotóeleme az apróbojtorján.

Hatékony gyomorfekély kezelésénél, de hólyaggyulladások gyógyításánál is alkalmazható.
Borsmentával kombinálva kitűnő lehet gyomorfekély kezelésénél és epehajtás esetén is.
Kúraszerű alkalmazása, állítólag jól kezeli a szívnagyobbodást, bél és tüdőtágulást is.
Májpanaszok esetén, szagosmügével és közönséges galajjal kombinálva, kúraszerűen hatékony lehet.
Az apróbojtorjánból készített kenőcs hatásos kezelés lehet visszértágulat és altesti fekélyek kezelésénél. Nehezen gyógyuló, fekélyes sebek, lábszárfekély kezelésénél is jól alkalmazható. Aranyér, bőrgyulladások kezelésére is alkalmas, borogatásként vagy ülő fürdő alkalmazásával (aranyér esetén).
Kamaszok aknés kiütéseinek kezelésére is kitűnően használható.

Felhasználása

Az apróbojtorjánból készült forrázatra is igaz ami általában a belsőleg használt forrázatok (gyógyteák) esetében általános szabály. Egy púpozott teáskanál növényi szárítmányhoz, 2,5 dl forró víz az ideális.
Az apróbojtorján nagyon sok növénnyel jól kombinálható, sok panasz és betegség esetén, ahol a gyulladáscsökkentés és az antibakteriális hatás része kell legyen a terápiának.

Az apróbojtorjánnal együtt jól alkalmazható további gyógynövények


Gyógynövények gyomor és bél betegségekre