aloe vera

Aloe veraorvosi aloé vagy barbadosi aloé az aloé nemzetségbe tartozó növényfaj. Eredetileg Arábiából származik. A növény nyers, élő levelei tartalmazzák a legnagyobb mennyiségben az aloe vera hatóanyagait, így a leveleket, frissen érdemes leginkább használni.

Hatóanyagai, mono és poliszaharidok, enzimek, vitaminok (A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C és E), ásványi anyagok (kálium, vas, nátrium, klór, mangán, magnézium, réz, króm, cink) és 8 esszenciális aminosavat is tartalmaz (melyet az emberi szervezet nem képes előállítani).
Az aloe vera tartalmaz egy aloin nevű vegyületet is, mely mérgező hatású anyag, ezért ennek mennyiségét a humán felhasználásra szánt aloe termékekben korlátozzák.

Az aloe verát csak 4-5 éves kora után szabad használni, mert addig mérgező anyagokat is tartalmazhat. Leginkább a húsosabb friss leveleket érdemes levágni, úgy, hogy ne tegyünk nagy kárt a növényben és a belső legfrissebb leveleit ne bántsuk, mindig éles kést használjunk. Az élő növényen ejtett seb néhány óra alatt beszárad.

Az aloe vera hatása

Az aloe hatása leginkább a vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhető, mivel ezen anyagok nagyon jól támogatják a bőr regenerációját, fertőtlenítő hatásúak és nedv speciális állaga miatt elzárják a sérült felületet a mikróbáktól valamint biztosítják a sérült bőrfelület folyadék utánpótlását is.

Az aloé vera vízszínű gélje kiváló külső orvosság lehet horzsolások, zúzódások, csípések és műtéti hegek kezelésére. Gyulladt pattanásokat, fekélyeket és égési sebeket valamint vágott sebeket, herpeszt és körömágy gyulladást is kezelhetünk vele. Az aloe gélje lábgombára, bőrgombákra, ekcémára, aknékra de bőrpír vagy napégés kezelésére is kitűnő. Kezelés előtt a bőrt tisztítsuk meg és töröljük szárazra. Naponta többször is alkalmazható.
Belsőleg, a tradícionális medicína méregtelenítésre, immunerőssítőnek vagy bakteriális fertőzések, bélfertőzés megszűntetésére használja, ugyanis az aloe hashajtó hatása is igen jelentős. Drasztikus hashajtó hatása miatt a Magyar Gyógyszerkönyvben is szereplő, hivatalos drognak számít. Viszont nyers fogyasztása belsőleg csak fokozott hozzáértés mellett ajánlott, a mérgező hatású aloin tartalma miatt. Belsőleg csak engedélyezett és feldolgozott aloe termékeket érdemes fogyasztani, melyek aloin tartalma a megengedett és kontrollált határérték alatt marad.

Az aloe vera felhasználásának korlátozása – ellenjavallat

Ahogy a hatóanyagoknál is említettem az aloe vera fajok tartalmaznak bizonyos hidroxiantracén származékokat, például az aloin vagy más néven, barbaloin nevű vegyületet. Ezen anyagok 0,1 és 6,6% közötti szárazanyag koncentrációban található meg a különböző aloe fajokban. Mivel ez az anyag hashajtó, májkárosító, daganat képző és vetélést is előidézhető anyagnak számít, így a humán felhasználású aloe vera tartalmú készítményekben, ezen anyagok mennyiségét korlátozzák. Magyarországon 0,1 mg/kg alatt kell legyen a humán célra forgalmazható aloe készítmények hidroxiantracén tartalma.

Ajánlott gyógynövények, hasonló problémákra


Gyógynövények náthára, köhögésre és torokfájásra