akácvirág

Akácvirág – Robinia pseudoacacica, a pillangósvirágúak családjába tartozó növény. Hazánkban Tessedik Sámuel nevéhez fűződik az akác betelepítése, az alföldi futóhomok megkötése céljából került hozzánk ez a növény.
Az akác virágot tavasszal, a virágzás kezdetén érdemes gyűjteni és feldolgozni (május-június).
A virágokat azután a szirmokról lefejtve, szárítjuk és így egész évben hasznos összetevője vagy akár egyetlen alkotója is lehet a gyógyteáinknak. Az akác ágainak kérgéből kéregfőzetet is készíthetünk, a fűzfához hasonlóan.

Hatóanyagai, a levelekben és a virágokban flavonoidok (acacetin, apigenin, diosmetin, luteolin) valamint robinin és cseranyag található. Legfőbb hatóanyaga az illóolaj, mely jelentősebb mennyiségben a virágokban található. A linalool nevű illóolaj egy természetes terpén alkohol mely a levendula olajban is megtalálható.
A linalool, megtalálható még a mentafélékben és más illatos fűszernövényekben, a babér, citrus, fahéj és nyírfafélékben is. A linaloolról azt feltételezik, hogy sejtmérgező hatással rendelkezik, így nagyobb mértékben toxikus anyagról beszélünk, viszont ugyanezen tulajdonsága miatt kiváló fertőtlenítő és daganatellenes hatással is rendelkezik. Az akácvirágban viszont
Az akác kérgében és magjaiban különböző lektinek (robiin és fazin) találhatóak, melyek olyan fehérjék vagy fehérje származékok melyek megkötik a cukrokat. A lektinek hatással vannak a különböző immunfolyamatinkra és szerepet játszhatnak különböző onkológiai betegségek gyógyításában vagy kialakulásának megakadályozásában.

Az akácvirágból készült méz az egyik legértékesebb mézfajta, 100g akácmézben 82g szénhidrát van, mely túlnyomó részt egyszerű vagy kettős cukor, így magas a glikémiás indexe, ezért a vércukorszintet viszonylag gyorsan emeli. Viszont az akácvirág mellett vagy azzal együtt az akácméz hatékony lehet gyomorsav túltermelés esetén.

Gyógyászati hatásai és felhasználása

Az akác tea vagy forrázat köhögés csillapító, hurut és görcsoldó. Enyhén hashajtó hatású így székrekedés illetve gyomor és bélfekély esetén is alkalmazható, mivel a gyomorsav termelést csökkenti és étvágy csökkentő hatással is rendelkezik. Téli megfázás esetén az akácvirág tea kis akácmézzel kiváló kiegészítője a terápiának de nyáron finom hűsítő ital is készíthető belőle.
Az akácfa kérgéből főzet is készíthető, mely kiválóan alkalmas gyomorsav túltengés, gyomorvérzés, gyomorfekély és bélfekély esetén is. Az akáckérget gyógyszer alapanyagként és homeopátiás szerekben is használják.
Az akácvirágot palacsinta tésztában is el lehet készíteni, kiváló desszert. Azonban a virágokat megszárítva, egy egész évben kiválóan használható tea alapanyagot kaphatunk.
Azonban az akáckéreg robin és fazin nevű fehérjéi mérgezőek, így használata különös körültekintést és szakértelmet igényel.
Kozmetikai termékekbe keverve az akáckéreg főzet ráncsimító és bőrtónus javító hatással rendelkezik.

Ajánlott írásaink

 

Emésztőrendszeri problémák 2. rész – gyógyszerek vs természetes módszerek