moxa

A HKO – Hagyományos Kínai Orvoslásról és ezen rendszer terápiás módszereiről, az akupunktúráról és az akupresszúráról már volt szó egy korábbi írásban. Ezen gyógyító eljárások a meridiánok rendszerére épülnek. Az akupresszúra nyomással stimulálja a meridiánok speciális pontjait, az akupunktúra pedig néhány tized milliméter vastag tűkkel teszi ugyanezt.

Moxa terápia gyakorlata

A moxa terápia szintén a HKO rendszerében alkalmazott módszer és szintén a meridiánpontok stimulálásával fejti ki jótékony, gyógyító hatását. A kezelés lényege, hogy a meridiánpontokat, egy moxának nevezet, szivarhoz hasonló izzó rúddal, az úgynevezett moxa gyertyával stimulálják. A moxahoz használt gyertya a feketeüröm Artemisia vulgaris, növény leveleiből készül, melyek meggyújtva a szivarhoz hasonló izzást produkálnak. Az ürömlevelek izzása hozzávetőleg 800 celsius fokos hőt termel, és ezzel a hővel valamint az izzás közben keletkező infravörös fénnyel stimulálják a meridián pontokat. A moxagyertyával nem érintik a bőrt, tehát nem okoz égési sérülést, csak a keletkező hőt és infravörös fényt használják, a meridián pontokhoz közelítik a gyertya izzó végét, egy-két centiméteres távolságra és így melegítik az adott pontot. A fekete üröm azért kiváló növény a moxa terápiához, mert magas hőfokon és viszonylag sokáig izzik, ezen kívül pedig a keleti gyógyászat misztikus tulajdonságokkal is felruházza. Többféle moxa terápia is létezik, melyek közül kétséget kizáróan az ürömfűből készült, moxa gyertyás a legelterjedtebb és leggyakrabban alkalmazott módszer.

Égi moxa kezelés

A moxa terápia másik, ritkábban alkalmazott módszere, az „égimoxa” kezelés. Ilyenkor nem hővel, hanem a bőrre helyezett stimuláns anyaggal ingerlik a meridián pontokat. Ilyen – rendszerint csípős –anyagok lehet például a, mustármag vagy a fokhagyma őrleménye is. A moxát kezdetben izzó fémpálcákkal végezték de ez a kezelés mára már nem használatos, legalább is a nyugati kultúrákban viszont enyhe bőrpírt okozó módszerek még léteznek, ilyenkor égő kúpokat vagy egész pici, rizsszemnyi anyagokat helyeznek a bőrre, melyeket előtte felhevítenek.  Az alátétes technika, pedig egy olyan moxa technika amikor a moxa gyertya, vagy az égő kúp és a bőr közé különböző növényi stimulánsokat helyeznek, mint például gyömbér vagy sisakvirág őrleményt.
Léteznek a bőrre feltapasztható kicsiny moxarudak is, melyeket a bőrtől elálló részen kell meggyújtani és néhány perc alatt leégnek, közben pedig az érintett pontot stimulálják (de nem égetik meg). A moxa terápiát gyakran használják együtt akupunktúrás kezeléssel is, ilyenkor a tűk bőr feletti részét hevítik fel valamilyen anyag égetésével.

Mire használják a moxa terápiát ?

Alapvetően a yin túlsúlyos vagy yang hiányos állapotok kezelésénél alkalmazzák, mert a hő az a yang energiát hordozza. Yin túlsúlyos állapotok általában a levertség, aluszékonyság, fáradékonyság és gyengeség.
A moxa jól ellazítja az izmokat, teát görcsök, fejfájás és ízületi fájdalmak esetén is kiváló terápia.
A hő terápiás hatása miatt elsőrendű kezelés lehet megfázásos megbetegedéseknél és a legyengült immunrendszer regenerációjánál is. Moxa terápiát is csak orvos vagy olyan természetgyógyász végezhet, aki rendelkezik akupresszúrás végzettséggel.

A témához kapcsolódó további írások


Gyógynövények – szív és érrendszeri problémákra