vamana terápia

A Vamana terápia az ayurvédából származó terápiás elem, mely a Pancsakarma méregtelenítő és tisztító eljárás egyik lényeges pillére.
A szervezet legelső és legtermészetesebb méregtelenítő mechanizmusa, a hányás. Amennyiben a gyomorba irritáló tartalom kerül, akár méreg akár valamilyen bakteriális vagy vírusos fertőzés következtében, úgy a szervezet képes ezt felismerni és a hányás mechanizmusán keresztül megszabadulni ezektől az anyagoktól.
A Vamana terápia azonban nem hasonlítható a közönséges hányáshoz, talán csak annyiban, hogy itt is, elsősorban a gyomortartalom szájon át való kiürítése az elsőszámú és legszembetűnőbb eredmény.

Ám a hányás reflexe és a közben létrejövő biológiai folyamatok, mint a különböző izmok megfeszülése és elernyedése, a különböző felszabaduló hormonok és enzim reakciók és a lelki és mentális megélése ennek a terápiának, összességében egy nagyon komplex folyamatot indít be és ezzel valódi változást hoz létre, mely a gyógyulást rendkívüli módon képes segíteni.

A Vamana célja az ayurvedaban

A Vamana hánytató eljárás célja az ayurvédában a szervezet megszabadítása a felhalmozódott, Kapha energia többlettől.
A Kapha dosha , túlműködése okozza a szervezetben a salakanyagok és a váladékok felhalmozódását.
A Vamana terápiában egy speciális hánytatószert, egy gyógyfőzetet használnak, mely melegítő hatású így a gyomorban felhalmozódott salakanyagokat könnyebben feloldja. A vamana terápia tisztítja egyaránt az orr és melléküregei, torok és gyomor területeit.

Előkészületek a vamana terápiához

Bármilyen Pancsakarma eljárást is akarjunk véghezvinni, nagyon fontos előkészületi teendő az eltávolítani kívánt salakanyagok fellazítása.
Ebben a meleg hatású terápiák vannak segítségünkre, mint például a meleg olajokkal végzett Abhyanga masszázs vagy a gyógynövényes gőzölés a Swedana.
Ha esetleg nincs lehetőség egyikre sem, akkor egy mellkasig érő meleg fürdővel is helyettesíthetjük ezeket az előkészületeket. Közvetlenül a hánytatás előtt, meleg vizes kendőt is lehet a mellkasra helyezni.
Az eljárást megelőző 3 napban, naponta el kell fogyasztani 1 kis csésze olajat (olíva vagy mandula olajok javasoltak, mert ezek hevítő hatásúak).
Ebben az időszakban, de legalább a terápia előtti napon, már csak Kapha típusú ételeket szabad enni, például joghurtot, tejet vagy banánt (akár összeturmixolva).
A Vamana előtti este olyan gyógyteát isznak a hánytató kezelés előtt álló betegek, amely hevítő hatású és oldja az amát.

A hánytatás előtti napon már nem javasolt a megerőltető munka, tevékenység végzése, sokkal inkább az elmélyülés, a meditáció, a pihenés.

A Vamana végzése

A Vamana-t reggel érdemes végezni, amikor a Kapha dosha ereje hatja át a szervezet működését. Tipikusan Basmati rizst és joghurtot javasolnak a hánytatás előtt fogyasztani, mert ez a tápanyag irritálja a bennrekedő Kapha anyagokat. A hánytatás nyákképző anyagot tartalmazó tea fogyasztásával idézhető elő.
Ayurvédikus orvosi leírások szerint az ember igyon meg annyi teát, amennyit csak bír (akár 4 litert is).
A teától válik cseppfolyós halmazállapotúvá a gyomortartalom. A hánytatás során nem tapasztalható rossz érzet.
A hányások akár egy órán át is tarthatnak, részletekben. Hagyni kell, hogy a lehető legtöbb tartalom kiürüljön. Akkor érezzük, hogy minden kiürült belőlünk, amikor keserű, savanyú vagy égető ízt kezdünk el érezni (ez a gyomorsav).
Miután a hányás véget ért, 4-5 órán keresztül nem szabad táplálkozni. Pihenjünk, ne végezzünk megerőltető munkát, kerüljük a szexuális aktivitást is. A kezelést követően a Kapha területek, a gyomor felső része, a nyelőcső, légcső, arc járatai, orr kiürülnek és csökken az elnehezültség érzés bennük.

Ellenjavallatok

A vamana nem javasolt az alábbi esetekben

Legyengült szervezet; műtét után, kóros soványság esetén, időseknek vagy fiatal gyermekek, várandós asszonyoknak, mell- és szívhártya gyulladás esetén, májbetegségnél, súlyos szívpanaszok esetén, tüdőbetegek (TBC, COPD, tüdő daganat)
A Vamana hánytató eljárás egészséges szervezet esetében nem indokolt.

A témához kapcsolódó ajánlott cikkeink

 

Méregtelenítés – alapok és a helyes személet