szorongás

Ebben a sorozatban a viselkedés terápia technikáival foglalkozom, melyek különböző fóbiák, félelmek, szorongások leküzdéséhez és a mindennapi életben való könnyebb érvényesüléshez segíthetnek hozzá, akár emberi kapcsolatainkban, akár élethelyzeteinkben.

Viselkedés terápia – módszerek a szorongás és félelmek ellen

A viselkedés terápia azon módszerek összesége, mely az ember (egyén) és környezete közt fennálló zavarok megszűntetését célozzák.
Ilyen zavarok lehetnek például a különböző szorongások, félelmek, érzelmi zavarok, kapcsolati zavarok, pánikbetegségek, krízisek vagy poszttraumás stressz állapot, depresszió.
Nem feltétlen kell extrém dolgokra gondolni, mikor a viselkedés terápia hasznosságát szeretnénk megérteni, mert egy iskolai feleléstől vagy vizsgától való szorongás, egy munkahelyi prezentáció vagy értekezlet előtti félelem szintén lehetnek olyan zavarok, melyek megnehezítik az ember életét és egy egyszerű viselkedés terápiával, ami sokszor öngyógyítás jelleggel is alkalmazható, meg lehet szabadulni ezektől a kényelmetlen és kellemetlen érzésektől.

Természetesen minél mélyebb és nagyobb zavart okoz valakinek az életében egy helyzettől való félelem, szorongás, annál inkább érdemes szakembert felkeresni a problémával de ahogy fentebb írtam ezek a módszerek öngyógyítás jelleggel is alkalmazhatók.

Az elárasztásos technika

Ennek a terápiás technikának az alapja, hogy ha sikerült beazonosítani a szorongást illetve félelmet keltő ingert, akkor olyan helyzetet kell létrehozni (mesterségesen) ahol ez az inger nagy mennyiségben jelenik meg. Így egy idő után a szorongást átélő személy, hozzászokik az ingerhez és lassan kioltódik az a biológiai és pszichés mechanizmus, ami a szorongás érzését okozza.

Ez a módszer igen drasztikus de gyors és hatékony eredményt lehet vele elérni. Alapjában véve két emberi reakcióhoz köthető.
Az egyik az úgynevezett orientációs reakció, amellyel minden ember rendelkezik és a hirtelen és váratlan vészhelyzetekre készíti föl az embert. Az orientációs reakciónak köszönhetjük például, hogy megijedünk egy váratlan erős hang vagy fény effektus hallatán.

A másik alapvető reakció típus, az úgynevezett habituáció, mely szintén minden ember eszköztárában szerepel. Ennek segítségével tudjuk kizárni a lényegtelen információkat az életünkből, így ez a reakció javítva a koncentrációs képességünket.
Például egy boxoló a ringben nem foglalkozik a közönség zajával, a sportcsarnok fényeivel de sok esetben még a testi fájdalmaival sem. Csak az ellenfélre koncentrál.

Az elárasztásos módszer alkalmazásához első lépés, hogy azonosítsuk a szorongást kiváltó ingert.
Ezután gondoljuk át, hogy milyen módszerrel fogjuk elárasztani magunkat vagy azt akinek segítséget kívánunk nyújtani. Ha nem önmagunkon alkalmazzuk ezt a technikát, akkor mindenképp beszéljük meg a módszer lényegét a pácienssel. Ha az adott személy esetleg gyerek, akkor a szüleivel is mindenképp meg kell beszélni a terápia lényegét és csak az ő beleegyezésükkel szabad alkalmazni.

Ezután elkezdhető a terápia, melyet napi rendszerességgel kell alkalmazni. Maximum 2 hónapig alkalmazható, ha ez idő alatt nem hoz eredményt, akkor abba kell hagyni, mert ez esetben a probléma sokkal mélyebben lesz, mint hogy ezzel a módszerrel meg lehessen oldani.

Az elárasztásos technika a gyakorlatban

Az elárasztásos technika a gyakorlatban például úgy néz ki, hogy ha valaki fél a víztől, akkor elmegy egy uszodába és megtanul úszni, vagy ha már tud, akkor rendszeresen úszik. Ha a tengertől fél, akkor oda megy nyaralni és minden nap eltölt benne pár órát, esetleg búvármaszkkal nézelődik a víz alatt.
Így egy idő után megszokja és megtapasztalja, hogy nem jelent veszélyt számára ez a közeg, így elmúlik a fóbiája.
Ha valaki vizsgától vagy szóbeli szerepléstől szorong, akkor elkezdi tudatosan keresni ezeket a helyzeteket, rutint szerez, tapasztalatot gyűjt és még számos pozitív élménnyel is gyarapszik. Így ez idő után nem csak, hogy le lehet győzni ezeket a szorongásokat de gyakran épp abban lesz az ember nagyon sikeres amitől addig kifejezetten szorongott.
Ennél a módszernél nagyon fontos, hogy ha nem önmagunkon alkalmazzuk, hanem másoknak akarunk segíteni, akkor mindenképp önkéntes alapon működjön. Azaz a segítséget kérő akarja ezt és ne a segítséget adó. Az elérhető eredmények sok esetben már néhány alkalom után jelentkeznek és 10-15 alkalom általában már jelentős javulást képes okozni. Fontos, hogy addig alkalmazzuk míg a szorongás meg nem szűnik, de ahogy fentebb írtam, ha 2 hónap alatt sincs javulás akkor nem szabad folytatni ezt a technikát.

Következő részben a deszenzitizációval, vagy más néven “érzéketlenítéssel” foglalkozom.

Ajánlott írásaink


Meditáció alapjai – hogyan kezdj hozzá?