virusok
felkészülés a vírus szezonra

Az egyre inkább felerősödő koronavírus járvány különösen fontossá teszi az idei felkészülést a vírus szezonra. Az őszi időszakban nem csak az időjárás kezd hűvösebbre fordulni, de a nyári szabadságok kezdetével a munka is visszatér a megszokott kerékvágásba. Az iskola elkezdődik, nagyon sok ember beleáll ismét a mindennapi mókuskerékbe, a fokozott munkavégzésbe. Az időjárás egyre többször szorít majd be bennünket a zárt terekbe és az ilyenkor felgyorsuló élettel együtt a napi stressz is fokozódik általában. Ezen tényezők összessége segíti elő, hogy a koronavírus és az influenza és nátha vírusok, melyek az év minden időszakában köztünk élnek, ilyenkor még könnyebben fertőznek és okoznak betegségeket. A szervezetbe jutó vírusok könnyebben szaporodnak és ez által egyre inkább megnövekszik a számuk a környezetünkben, ami végül a különböző járványok kialakulásához vezet, melyek közül most a COVID 2019 járványra fókuszálunk leginkább. Az egészségügyi szakemberek viszont már tudják, hogy bár a koronavírus az év fő gonosza, de a mostani szezonban ugyanúgy jelen lesznek az influenza és a nátha vírusok és az ezekből kialakuló betegségek, melyek sok esetben megtévesztik majd az embereket, sőt sok esetben párhuzamosan is jelentkezhetnek a koronavírus fertőzéssel, súlyosbítva annak tüneteit és lefolyását. Ezért ez előttünk álló 6-9 hónap különösen veszélyes lesz.

A Vírusok

A vírusok parányi lények, 20–300 nanométer nagyságúak, méretüket tekintve nagyjából úgy aránylanak egy baktériumhoz, mint egy katicabogár egy emberhez. Ezért a vírusok nem is tartoznak a klasszikus élőlények közé, ugyanis rendívül kis méretük, egy igen egyszerűnek mondható felépítést eredményez, ezért nem folytatnak anyagcserét, kizárólag a szaporodás azaz önmaguk sokszorosítása az egyetlen céljuk, melyet viszont csak élőlényekbe jutva képesek megtenni. A vírusok az élőlények sejtjeibe jutva, a sejt DNS képző képességét használják föl, hogy saját DNS-üket előállítsák. Ez aztán más sejtekbe jutva ismételi a folyamatot.

A vírusok a testnedvekbe jutva vagy a bőr felszínén megtapadva is be tudnak jutni a szervezet sejtjeibe és ez által képesek fertőzni. A testnedvekből vérzés, nyálkiválasztás, váladékok segítségével jutnak másik gazdaszervezetre, ahol tovább terjedek. Ez a folyamat elvileg a végtelenségig zajlik. Sok vírus, gazdaszervezet nélkül is képes túlélni, akár hónapokon keresztül is, amíg valahogy egy másik gazdatestbe kerül ahol aztán életre kel és elkezd szaporodni.

Védekezés a vírusok ellen

A föntiek alapján egyértelmű, hogy minden vírus egy gazdatestben születik és onnan terjed tovább. Ezért a vírusok elleni védekezés alapja a szaporodásuk megakadályozása. Ennek első védvonala pedig az immunrendszerünk.
Az immunrendszer ugyanis fölismeri a szervezetbe jutó, káros organizmusokat, legyenek azok vírusok, baktériumok vagy más paraziták és az immunsejtek segítségével beazonosítja, semlegesíti és elpusztítja azokat. Ehhez viszont alapjában véve két dolog szükséges.
Az egyik, hogy az immunrendszer megfelelő állapotban legyen, tehát kész legyen az immunsejtek termelésére, pótlására továbbá az is fontos, hogy a szervezet általános funkciói jól működjenek vagy más szóval megfelelő kondícióban legyünk. Ez nem kifejezetten az állóképességet, hanem a szervezetünk általános egészségi állapotát jelenti, melyben jól működnek a folyamatok, azaz megfelelő a keringés, jó a gázcsere, jól működik az anyagcsere és a mentális folyamatok is rendben vannak.
Ha minden funkció jól működik, akkor egy fertőzéssel sok esetben még azelőtt megküzd a szervezetünk, hogy az bármilyen komolyabb tünetet is okozna. Ha viszont az immunrendszerünk gyenge és/vagy a szervezet általános működésében gondok vannak, akkor a kórokozókkal is nehezebben tudunk megküzdeni és ilyenkor alakulnak ki a különböző fertőzéses betegségek.
Mivel a szervezetünk egy egységes rendszer, ezért az immunrendszer működése is nagyban függ a szervezet általános egészségi állapotától, de ez fordítva is igaz, az általános egészségi állapot is nagyban függ az immunrendszer egészségétől. Tehát a két dolgot valójában együtt kell kezelni.

A kórokozók elleni védekezés másik fontos része, hogy a szervezetbe jutásukat kell meggátolni. Ez a legnehezebb feladat és szint már-már lehetetlen is, mert mindenütt jelen vannak. Viszont megfelelő higiéniai szabályokkal, takarítással, kézmosással, járvány időszakban a fertőzött környezet elkerülésével, maszk, kesztyű használatával a szervezetbe jutó kórokozók mennyiségét jelentősen tudjuk csökkenteni. De ezt mára már, „hála a Covid 2019 járványnak”, mindenki jól tudja.

Az immunrendszer erősítése és felkészítése

Az immunrendszer erősítésénél és felkészítésénél a legfontosabb tényező, hogy fogadjuk el, hogy az immunrendszer nem egy különálló rendszer, hanem a szervezet része. Így a megfelelő működéséhez a szervezet általános, jó egészségi állapotának megőrzése, fenntartása vagy visszanyerése elengedhetetlen. Ehhez az öngyógyítás művészete című sorozatot ajánlom végigolvasni.
Ez a sorozatom nem csak az öngyógyítással hanem a szervezet általános egészségi állapotának rendezésével, illetve fenntartásával is foglakozik.

Az immunrendszer hatékony működésének van viszont két kiemelkedően fontos tényezője:
Az egyik a megfelelő pihenés a másik pedig a mentális egészség, azaz a folyamatosan fennálló stressz elkerülése, illetve a stressz kezelése. Egy fáradt és kimerült szervezet ugyanis nem képes megfelelően regenerálódni és nem rendelkezik elegendő energiatartalékokkal a betegségek leküzdéséhez.
A táplálkozással, illetve különböző gyógynövényekkel és étrend-kiegészítőkkel, melyek ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaznak szintén komoly segítséget lehet nyújtani az immunrendszer egészségéhez.
Mivel az immunsejtek a vörös csontvelőben képződnek, ami a vérsejtek képződésének a színtere is egyben, így a rendszeres és tervezett mozgás, sport és a megfelelő gázcsere (légzés) is nagyon fontos annak érdekében, hogy ez a különleges szervünk jól működjön. Napi 20-25 perc intenzív mozgással, a szabadban, lehetőleg tiszta levegőn töltött időtöltéssel, a napfény energiájának befogadásával és jó minőségű, tiszta víz fogyasztásával nagyon sokat tehetünk az egészségünkért és az egészséges immunrendszerért. Így ha beköszönt a vírusszezon és újra felerősödik a koronavírus járvány, akkor egy felkészült és megerősített szervezettel sokkal nyugodtabban nézhetünk szembe vele.

Koronavírus lábjegyzet

A koronavírus járvány megjelenésével az emberiség egy új korszakba lépett, ugyanis ez a vírus a hosszú lappangási ideje miatt rendkívül fertőző. Míg egy normál influenzával fertőzött ember, a fertőzés után pár nappal már érzi magán a tüneteket, melyek hatására – jó esetben – meg is teszi a szükséges óvintézkedéseket, addig egy COVID 2019 vírus által fertőzött ember akár két hétig is (vagy akár a betegség teljes ideje alatt) tünetmentes maradhat, de már a vírusfertőzés utáni napokban is képes másoknak átadni a fertőzést. A koronavírus ezen faja ellen egyenlőre még nem létezik hatásos védőoltás és ha lesz is, még nagyon sok idő míg ez a világon el tud majd terjedni. Így ez a vírus egyenlőre biztosan velünk marad pár évre.
Mivel ezen vírus, új vírusnak tekinthető az emberiség életében, ezért a természetes immunitásunk sem alakult még ki vele szemben. Ráadásul a vírusokra gyakran jellemző, hogy képesek beépülni az emberi DNS be is, tehát a szervezetben is hordozhatjuk őket akár egész életünkben és ezért a lehetséges későbbi hatásokat még nem ismerjük a COVID 2019 kapcsán.

Így bármennyire is elcsépeltnek tűnik a tavaszi járvány után, de mindenképp érdemes komolyan venni és betartani a központilag elrendelt és ajánlott óvintézkedéseket. Gyakran hangzott el a mondat az elmúlt hónapokban „Te találkoztál már koronavírusos beteggel?” és erre általában az a válasz, hogy „Nem” és az, hogy „Én sem”. De sajnos ez mára már egyre kevesebben mondhatják el magukról. Így érdemes vigyázni.

Ajánlott írásaink


Immunerősítés gyógynövényekkel