hólyaghurut

A hólyaghurut a húgyhólyag gyulladásos megbetegedése, mely leggyakrabban baktériumok által kiváltott fertőzés miatt alakul ki de gombás vagy vírusos fertőzés is állhat a hátterében.
A fertőzés bejuthat a véráramból vagy a húgycsövön keresztül is.
Anatómiai felépítésük miatt (rövidebb húgyvezeték) a nőknél a húgycsövön keresztüli fertőzések sokkal jellemzőbben fordulnak elő, ezért a hólyaghurut a nők esetében sokkal gyakoribb betegség mint a férfiaknál.

A hólyaghurut gyakoribb vizelési ingert, szúró, csípő és rossz szagú esetleg véres vizeletet eredményezhet. Mivel a tünetek inkább kellemetlenek mint elviselhetetlenek ezért sokszor nem kezelik ami hosszú távon komolyabb problémákat is eredményezhet.
Az elhúzódó hólyaghurut vese és vesemedence gyulladást okozhat, károsíthatja a hólyagot és a veséket valamint a vesekő képződés kialakulásához is nagyban hozzájárul.

A vesekőképződés egyéb iránt egyrészt genetikai hajlam, másrészt életmódbeli hatások miatt alakul ki, melyhez a vesék és hólyagok gyulladásai is nagyban hozzájárulnak.
A vesekő általában kalcium-oxalát típusú, a vesekövek kétharmada ilyen. Mely bizonyos anyagcsere zavarok (ezt okozhatja bármilyen gyulladás is) illetve mellék-pajzsmirigy túlműködés vagy gyógyszerek szedése miatt alakul ki általában.
A vesekövek 15% magnézium-ammónium-foszfát alapú kő, ez a nőkre jellemzőbb, ez kifejezetten a húgyúti fertőzések és gyulladások következménye miatt jön létre.
A vesekövek kb. 5% a húgysav lebomlásának eredménye, mely a köszvényben szenvedők és túlzott mértékű húsevőknél jellemző.
Nagyon ritkán, az esetek egy százalékában a vesekövek a magas cisztin szint miatt alakulnak ki, ami egy fehérje anyagcserezavar és általában örökölt betegség alapján jön létre.

Ennek alapján a hurutos megbetegedések, illetve vesekő képződés vagy már kialakult vesekő esetén nagyon fontos a gyulladáscsökkentés és a vizelethajtás.
Fontos leszögezni, hogy míg az epekő elhajtása csak orvosi kontroll mellett végezhető, mert az epekő beakadhat a hasnyálmirigy és epe vezetékbe, ami azonnali életveszélyes állapotot eredményezhet, addig a vesekő hajtása nem ennyire rizikós.
Az úgynevezett vesehomok, mely a vesekő képződés első stádiuma, viszonylag könnyen elhajtható de a már kialakult veseköveket is „meg lehet szülni” még ha ez fájdalmakkal is járhat.
Ezért a vesekőképződésre veszélyeztetettek esetén mindenképp érdemes a vesehomok hajtására figyelmet fordítani és a kisebb kövek is viszonylag egyszerűen eltávolíthatóak. De sokszor nagyobb kövek esetén is alkalmazzák a vizelethajtásos terápiát.
Hólyaghurut gyógyítására valamint vesekő ellen alkalmazható gyógynövények és teák általában vizelethajtó, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatású növényekből állíthatóak össze.

Az aranyvesszőfű (magas, kanadai vagy közönséges) nagyon jó vizelethajtó és gyulladáscsökkentő is egyben. Ezért a hurutos és/vagy veseköves panaszok esetén ez a növény mindenképp jó alap a teához.
Az aranyvesszőfűhöz nyírfalevelet, mezei zsurlófüvet vagy kukoricabajuszt is adhatunk, akár mindhármat. Ezen növények is elsősorban jó vizelethajtó de másodsorban gyulladáscsökkentő hatásúak.
Az alapkeveréket pedig rengeteg egyéb növénnyel vagy akár többel is színesíthetjük. Így a hársfavirág, porcikafű, borókabogyó, csipkebogyó, csalánlevél, apróbojtorján, cickafarkfű, feketebodza bogyó, fekete ribizli bogyó, levendulavirág, bazsalikom vagy libapimpó is kerülhet a hólyaghurut elleni vagy vesekő hajtó teába.

Ötletek egy-másfél liter vizelethajtó és gyulladás csökkentő teához

Aromás nyugtató tea: 2 teáskanál aranyvesszőfű, 1 tk mezei zsurló, 1 tk csalán, 1tk levendulavirág, 1 tk hársfavirág.
Ízletes vizelethajtó tea: 2 tk aranyvesszőfű, 1 tk nyírfalevél, 1 tk csalán, 1 tk apróbojtorján, 1 tk fekete bodzabogyó, 1 tk csipkebogyó, 1 tk cickafarkfű.

A gyógytea készítés alapszabálya, hogy egy bögre 2,5 dl teához 1-2 teáskanál szárított gyógynövényt szoktunk használni általában, amennyiben ezt forrázatként készítjük. Így érdemes kalkulálni az adagokat. Mivel a hólyaghurut és vesekő kezelésre fogyasztott vizelethajtó teákat napközben, bő folyadékbevitel mellett érdemes folyamatosan fogyasztani (3-5 bögrével naponta) ezért érdemes elkészíteni, leszűrni egy nagyobb mennyiséget 1-1,5 L és ezt fogyasztani a nap folyamán, természetesen vizet is érdemes fogyasztani napközben. Ezeket a keverékeket 1-2 hétig érdemes fogyasztani, aztán szünetet kell tartani, mert a túlzott vizelethajtás egy idő után a szervezet ásványi anyag tartalmának kimerítését eredményezheti.

Gyulladás csökkentés, táplálkozással és gyógynövényekkel