egzotikus olajok

Ricinusolaj (castor oil)

A Nyugat-Indiából származó, hazánkban is termeszthető ricinus (Ricinus communis) magvaiból hidegsajtolással és extrahálással előállított olaj.
A világoszöld, enyhe illatú ricinusolaj a legnagyobb sűrűségű olaj; viszkozitása igen nagy (50°C-on 17–18 Engler fok, míg a többi növényi olajé 3–4 körül van).
Olyan olaj, amelyben a zsírsavláncok mintegy 90%-at ricinolsav alkotja. Egyéb zsírsavai az olajsav és a linolénsav.
Étkezésre nem jó, de kiváló kenőolaj. Gumitömítés, festékek, lakkok, pigmentek, hidraulika és fékfolyadék, kenőanyagok, viaszok anyaga. Fontos anyaga a borotvaszappanoknak és az áttetsző pipereszappanoknak.
A bőrre kenve könnyen felszívódik, reumaellenes hatású. Fertőtlenítő és csíraölő tulajdonságai miatt hasznos bakteriális vagy gombás fertőzések okozta bőrbetegségeknél.

Jojoba olaj (jojoba seed oil)

Növénye egy sivatagban élő bokor, a jojoba (két latin neve is van: Buxus chinensis vagy Simmondsia chinensis). Ennek terméséből kivont folyékony viasz a jojoba balzsam. Elsődlegesen kozmetikai termékekben használatos. A színtelen, szagtalan viaszos olaj a száraz, hámló, repedezett bőr ápolószere. Szerkezete feltűnően hasonlít az emberi faggyúéhoz.
Magas E-vitamin tartalma védi a bőrt a káros szabad gyökökkel szemben, elősegíti a gyulladások gyógyulását. Napozás után nyugtatólag hat bőrünkre, de a nap ártalmas UV-sugaraival szemben is védelmet nyújt.
Ideális minden bőrtípusra: csökkenti a ráncokat és a terhességi csíkokat, gyógyítja a hegeket, megköti a bőr nedvességtartalmát, így lágyítja és nedvesen tartja azt, feloldja az eltömődött pórusokat, miáltal visszatér a bőr természetes pH egyensúlya. Kitűnő masszázsolaj is, amely nem avasodik.

Makadámia olaj (macadamia nut oil)

Az ausztráliai makadámdió (Macadamia ternifolia) dióterméséből sajtolják.  Haj és száraz, töredezett bőr ápolására is kiválóan alkalmas, mivel igen gazdag telítetlen zsírsavakban. Gyorsan és mélyen felszívódik.

Avokádóolaj (avocado oil)

A trópusi avokádófa (Persea gratissima) terméséből nyerhető olaj. Az avokádó nemcsak fogyasztásra alkalmas, hanem kiváló bőr- és hajápolószer is. Az összes gyümölcs közül a legnagyobb zsírtartalommal rendelkezik.
Telítetlen zsírsavai csökkentik a magas vérzsírt, fogyasztásával megelőzhető a káros koleszterin lerakódása szervezetben, és növelhető a jótékony (HDL) koleszterinszint. Emellett jelentős mennyiségű vitaminnal (B, C, D, E, F) béta-karotinnal, ásványi sókkal (káliummal, kalciummal és magnéziummal), valamint foszforral, vassal, és nátriummal látja el szervezetünket.
Hatóanyagai fokozzák a vörösvértest anyagcseréjét és az oxigén sejtek közötti áramlását, ezáltal is szépítik bőrünket. Külsőleg hidratáló krémek, pakolások alapanyagaként alkalmazzák, kozmetikumok dúsítására.
A belőle készült hajpakolás kitűnő hajkondicionáló, amely védi a hajat a kiszáradástól, revitalizálja, táplálja fejbőrt és hajszálakatt, selymessé teszi hajat

Kakaóvaj (cacao butter)

A kakaóbab a trópusi kakaófa (Theobroma cacao) gyümölcsének magja. Feldolgozása során két fontos köztes termék keletkezik, a kakaómassza és a kakaóvaj.
A kakaóbab pörkölése és aprítása után a kakaómasszából préselés útján nyerik ki az aranysárga színű, tiszta kakaóvajat.
A kakaó értékes hatóanyagainak elsősorban a bőrápolásban vehetjük hasznát. Igen gazdag különböző telítetlen zsírsavakban, fehérjékben, vitaminokban, foszforban, káliumban, mangánban. Kitűnő antioxidáns forrás.
A kakaóvaj számtalan kozmetikai készítményben megtalálható: testápoló krémek, tusfürdők, kézkrémek, pakolások, szappanok, ajakbalzsamok, samponok hatóanyagaként. Csökkenti a bőr kiszáradását és javítja annak rugalmasságát; szobahőmérsékleten szilárd, de könnyen elolvad a bőrrel érintkezve.

Shea-vaj (seavaj) vagy karitévaj (shea butter, karité oil)

Az afrikai vajfa (Butyrospermum parkii) terméséből préselik ki. A shea vaj édeskés illatú, állaga lehet puha, krémszerű vagy kemény, de kézmelegben gyorsan elolvad. Szobahőmérsékleten eláll, nem szükséges hűtőszekrényben tartani.
Magas A-, E- és F-vitamin tartalma és természetes UV-B szűrő hatása van, és akár már csecsemőknél is, illetve minden bőrtípuson, allergiamentesen, kitűnően alkalmazható.
Érzékeny, száraz, gyulladt bőrfelületekre, ekcéma, psoriasis, égési sérülések enyhítésére, erősen igénybe vett kéz ápolására, ajak és arcápolásra, terhességi csíkok megelőzésére, kezelésére, napozáshoz.

Illipe-vaj (illipe butter)

A borneói faggyúdió (Shorea stenoptera) dióját a földről gyűjtik és napon szárítják. A magból kioldják a vajat. Jellegzetes szagú és krémes fehér színű. Hasonlít a kakaóvajhoz, de magasabb az olvadáspontja, ezért kemény szappan gyártására is alkalmas. Borneón és Szumátrán évszázadok óta használták ezt a vajat bőrápolásra. Gazdag fitoszterolokban (sztigmaszterin, avenaszterol) és triterpén alkoholokban.

Hidegen sajtolt olajok 3.rész – olíva, tökmag és szőlőmag olaj