aranyér gyógynövény

Az aranyér kialakulásáról és kezeléséről egy korábbi írásban részletesen írtam, ez a cikk itt olvasható.
Most az aranyér természetes kezeléséről szeretnék néhány gondolatot megosztani.

Az aranyér ha odafigyelünk a problémára és ismerjük az okokat, könnyen és magától gyógyul, de a gyógyulást elő tudjuk segíteni és a tünetek enyhíthetők, különböző gyuladás csökkentő, összehúzó és tonizáló gyógynövényekkel.

Ilyen esetben az ülőfürdő, nem túl meleg vízben javasolt, hogy a gyulladást ne fokozza. Az ülőfürdő készítésnél használható csalán, árvacsalán, cickafark, gyujtoványfű, kamilla, diólevél főzet vagy forrázat a fürdővízbe keverve. Ezekből a gyógynövényekből készült főzetet a végbélnyílás lemosásához is használhatjuk, ez jól enyhíti a viszkető panaszokat és általában a gyulladást is mérsékli, ilyenkor hideg vagy langyos formában használjuk a főzetet. Az aloe vera szintén nagyon jó szer a tünetek enyhítésére és a gyulladás csökkentésére, melyet használhatunk nyersen a levelekből kinyerve, vagy krémbe keverve.

A főzet illetve forrázat készítés általános szabályiról itt olvashatsz.

Különböző krémeket is készíthetünk, méhviasz, propolisz, olíva olaj (esetleg vazelin vagy házi zsír) felhasználásával, melyhez a fenti gyógynövényekből készült főzetet adva, melegítve jól homogenizálható anyagot kapunk és ezt lehűtve kész a saját készítésű aranyér krém.

Az aranyér krémünkbe vadgesztenye (levél, kéreg, magvak) és orbáncfű forrázat is kerülhet.
Aranyér esetén fontos a megfelelő higiénia, székelés után nedves törlőkendő vagy ami még jobb langyos vagy hideg vizes tisztálkodás, amíg a tünetek megvannak (és természetesen amikor lehetséges).
A rendszeres mozgás, legalább napi 25-40 perc egybefüggő séta vagy aktív sport tevékenység, a rost dús táplálkozás, rendszeres böjtnapok (heti 1 nap), megtervezett diéták, egészséges étrend, az esti étkezés betartása (legkésőbb 19 óráig és legkevesebb 3 órával a lefekvés előtt).

Az általános gyulladás csökkentő étkezésre is érdemes ilyenkor jobban fókuszálni, ahogy a belsőleg fogyasztható gyulladás csökkentő gyógyteákra is.
A megfelelő stressz kezelési technikák megismerése, elsajátítása és alkalmazása szintén alapvető dolgok, nem csak az aranyér de a legtöbb betegség kezelésénél és megelőzésénél egyaránt.

Ajánlott írásaink


Álomfejtés – a belső nő és belső férfi