apiterápia

Az apiterápia a méhekkel és a méhek által előállított anyagokkal való gyógyítást jelenti.
A méhek munkájának eredményét a mézet már ősidők óta fogyassza az ember, de idő közben rájött, hogy a kaptár egyéb tartalmait is fel tudja használni.
Legismertebb apiterápiás termék tehát a méz, mely íz világa és nem utolsó sorban hatása az előállításához használt növényektől függ.
Ami a méz kapcsán de minden apiterápiás termék kapcsán fontos szempont, hogy ahogy a méhméreg a méhek által előállított egyéb anyagok is okozhatnak allergiát.
A méz felhasználása sok területen lehetséges. Teák és italok és ételek ízesítőjeként, a magas cukor tartalom és állag miatt a nyálkahártya izgalmak csökkentőjeként, megfázáskor, torok gyulladáskor kiváló lehet. A mézről azt tartják, hogy a cukornál jobb megoldás, ami a vércukor szint emelését és a kalória bevitelt illeti. Ez sajnos téves megállapítás, mert a mézben lévő cukor (még ha nem is a hamis méz előállítása közben hozzáadott sima cukor, hanem a természetes méz cukor) ugyanúgy kalóriabomba és ugyanúgy emeli a vércukor szintet. A méz cukor tartalmának több mint a fele fruktóz, ami ugyan egy fokkal jobb a finomított cukornál (szacharóz) de magasabb a kalória tartalma, ráadásul akik mézzel édesítenek, hajlamosabbak többet használni, mondván a méz egészséges.
Tehát ebből a szempontból is érdemes odafigyelni a fogyasztására. A fogak szuvasodását is épp oly mértékben segíti elő mint a sima cukor. Amitől a méz jobb lehet, az az állaga és az ásványi anyag és vitamin valamint enzim tartalma. De ne essünk túlzásba a méz használattal kapcsolatban.

Az apiterápiás termékek közül a virágpor a következő hasznos termék. A virágporról azt tartják, hogy a Földön megtalálható anyagok közül a legkoncentráltabb mennyiségben tartalmaz fehérjéket, illetve amino savakat, beleértve esszenciális amino savakat is. Ezen kívül vitaminokat is.
A virágpor emésztése viszont bonyolult folyamat és ezért nem is tökéletes az ember számára, ezen kívül tartalmazhat allergén anyagokat is. Léteznek olyan virágpor készítmények, melyek kontrollált összetételűek és olyan eljárással készülnek, melyek megkönnyítik az emésztésüket.

A következő értékes, talán legértékesebb apiterápiás anyag a propolisz. A propoliszt a méhek a fák gyantáiból állítják elő, melyet a virágporhoz hasonlóan gyűjtenek, ezt a gyantát a mézkészítéshez hasonlóan garatváladékukkal keverik így létrejön a propolisz. Ezt az anyagot elsősorban fertőtlenítésre használják. Egyrészt a kaptárat fertőtlenítik vele, másrészt a kaptárban elpusztított betolakodókat (akiket fullánkjaikkal halára marnak) bevonják, szinte bebalzsamozzák ezzel az anyaggal, így egy elpusztult bogár vagy egér teteme nem fertőzi a kaptárat, baktériumokkal.
Ezért a propolisz felhasználása elsősorban a kiváló antibakteriális hatása miatt terjedt el. A propoliszt ezért mind a természetes gyógymódokat alkalmazó terápiák mind a kozmetikai ipar kedveli.
A jó minőségű propoliszt, első sorban tinktúra formájában lehet beszerezni méhészektől de kedvelt a propoliszos méz is. Megfázáskor, torokgyulladás esetén kiváló gyógyszer lehet.

A méhpempő szintén hasznos méhtermék, melyet elsősorban a frissen kikelt méhek tápláléknak használnak. A méhkirálynő kizárólag ezen él és míg a dolgozók csak hat hétig élnek a királynő akár 4-5 évig is elélhet.
A méh pempő számos anyagot, ásványi anyagokat és vitaminokat is tartalmaz de legérdekesebb hatóanyaga az acetilkolin és a 10-HDA sav. A 10-HDA savról azt tartják, hogy a természetben csak a méhpempőben található és mesterségesen nem lehet előállítani. Egy rendkívül jó antibiotikum, mely baktérium, vírus és gombaölő hatásai kiválóak. Ezért nem csak az alternatív medicína de a gyógyszeripar is előszeretettel használja.

Az apiterápia a méhmérget is felhasználja, elsősorban ízületi gyulladások és idegbénulás kezelésére.
Ez nagy szakértelmet és tapasztalatot igénylő módszer, ezért csak hozzáértő szakember segítségével célszerű használni.
A méhekkel szándékosan megcsíptetik a pácienst, a kezelendő területen és a méreg hatására javul a szövetek anyagcseréje. Persze az allergiás reakció veszélye ilyenkor a legnagyobb tehát ezért is komoly odafigyelést igényel ez a terápia.

A méhkaptár levegőjét is gyógyító erejűnek tartják, egyrészt a méhek által létrehozott kórokozóktól mentes levegő, melyben a különböző antibakteriális anyagok is jelen vannak, másrészt a méhek által keltett rezonancia, olyan energetikai egyensúlyt teremt, mely alkalmassá teszi a terápiás alkalmazásra. A méhkaptár levegőt terápiás jelleggel, speciális helységekben lehet élvezni, ahol a méhektől elzárva, csak a kaptár levegőt lehet beszívni.

A végére hagytam a méhviaszt, mely a kaptár építő anyaga. A méz után talán ez a legnagyobb mennyiségben használt apiterápiás termék, de nem csak terápiában, hanem más területeken, kozmetikai ipar vagy akár vegyipari termékekben is találkozhatunk vele. Gondoljunk a méhviaszos bútor vagy bőrápoló termékekre.
A méhviasz kitűnő összetevője vagy alapja lehet gyógynövényes krémeknek, kenőcsöknek.

Az öngyógyítás művészete 3. rész – gyógyító légzés