reuma kezelése

A korábbi írásokban szó volt az ízületi betegségekről és két legismertebb fajtájáról, a köszvényről és a reumáról. Bemutattam kicsit részletesebben a reumatid artritiszt, valamint a köszvényt is.
Egy külön írásban foglalkoztam a köszvény természetes kezelésével és egy régebbi írásban az izomsérülések és ízületi gyulladások általános természetes kezelési módszereit is ismertettem. Most mindezen felül de a korábbi írásokhoz szorosan illeszkedve és azok információira építve, speciálisan a reumatid artritisz vagy egyszerűbben a reuma kezelését szeretném körül járni, szigorúan természetgyógyász szemmel, az alternatív terápiák előtérbe helyezésével és a szervezet általános egyensúlyi rendszerének tükrében.

A reumatid artritisz kezelése

A hagyományos orvosi kezelésről nem ejtenék túl sok szót, hagyományos gyulladáscsökkentő szerek, és az ún. konvencionális és biológiai DMARD terápiák jönnek szóba ennél a betegségnél a nyugati orvoslás gyakorlatában. Ezek a kémiai és biológiai anyagok, nem egységes szerek, hanem a betegség típusra ható különböző szerek, melyeket hatásuk alapján csoportosítanak.
Ezek a különböző enzim és receptor blokkoló anyagok, természetesen durván avatkoznak be a szervezet normál működésébe és számos szervre, leginkább a májra igen komoly veszélyt jelentenek.
Bár sosem kérdőjelezem meg a modern orvostudomány jelentőségét, természetgyógyászként erre sem jogom sem etikai lehetőségem nincs, de a legtöbb felvilágosult orvossal egyetértve mindig az öngyógyítás és a tudatos életvezetés támogatását tartom a legfontosabbnak hangsúlyozni.

Így a reumatid artritisz esetén is erre hívnám föl leginkább a figyelmet. Így ha a betegség már kialakult, diagnosztizált vagy még csak a kialakulásának veszélye áll fenn, mindenképp az életmód váltás vagy annak tüzetes vizsgálata lenne az első lépés.

Az autoimmun kórképek – ahogy korábban írtam az immunrendszer betegségei – így elsősorban ott kell keresgélni a gyógyítás terén is. Az immunrendszerről mára már köztudott, hogy az idegrendszer szerves részét képezi, így az immunrendszer betegségeinél mindig joggal gyanakodhatunk valamilyen mély pszichés problémára, melynek feldolgozása, felszínre hozása és megoldása nagy valószínűséggel nem csak a reumtid artritiszt segít kezelni, hanem más egészségügyi és személyiségbeli problémákat is megoldhat.
Ezért a különböző önfejlesztő és önismereti módszerek, technikák mindenképp hasznosnak számítanak ezen betegség megoldásában, ahogy a legtöbb betegség esetén is.

Mivel azonban egy betegség általában nem rövid idő alatt alakul ki (még ha úgy is tűnhet a tünetek megjelenése alapján) ezért ahogy a kialakulásra, úgy a gyógyulásra is hosszú idő szükséges. A türelmetlenség, hitetlenség és leginkább a szükséges erőfeszítések hiánya sosem vezet eredményre. Tehát a gyógyuláshoz és a fejlődéshez ebben az esetben is kitartó, következetes, elszánt és hosszú munka szükséges de mindenképp megéri a fáradozást, mert ebben az esetben nem káros mellékhatásokról, hanem hasznos egyéb hatásokról beszélünk.
Az “Öngyógyítás művészete” című sorozatban az életmódváltásról és a különböző öngyógyítást és egészséget támogató módszerekről bővebben olvashatsz. Így a mozgás jelentőségéről, a táplálkozásról, a megfelelő alvásról és légzésről és az öngyógyítás általános folyamatairól.

A reumatid artritisz kezelése is az öngyógyító terápiákon alapszik. Egy megfelelő önismereti kép kialakításán keresztül – ami egy hosszú folyamattal érhető el – a múlt traumáinak (sok esetben gyermekkori traumákról beszélünk) és a jelen eseményeinek feldolgozó képességét valamint egy pozitív jövőkép kialakítását kell megteremteni.
Közben egy tudatos életvezetést is ki kell alakítani, mely az egészséges táplálkozással, megfelelő pihenéssel és mozgással együtt számos egyéb egészségügyi és pszichés problémát is pozitívan befolyásol.
Ezekhez különböző pozitív gondolkodást elősegítő filozófiák vagy irányzatok, mint például a jóga vagy a buddhizmus vagy akár a kereszténység spirituálisabb vonalai nagyon jó segítséget adhatnak. Így a betegség gyógyítása egy önfejlesztési folyamatot indíthat el, mely az élet számos egyéb területére is hatással lesz.

Számos olyan alternatív módszer létezik, akár a különböző masszázsok, fürdők, pakolások, apiterápia, gyógynövények vagy komplett terápiás módszerek, mint a HKO (Hagyományos Kínai Orvoslás) vagy az indiai Ayurveda melyeket érdemes megismerni (ezekről az oldalon is bővebben olvashatsz) és melyek közül a számodra legszimpatikusabbat érdemes kipróbálni.
Amíg lehet kerüld a gyógyszereket, mert azok a legtöbb esetben a tünetek kezelésén túl, más hatásokkal is megterhelik a szervezeted és újabb problémákat hívhatnak életre.
Mindenképp tartsd szem előtt, hogy egy bonyolult betegség egyszerűen nem gyógyítható, a csodaszer pedig nem létezik. Önmagad vagy felelős saját egészségedért és ezért foglalkoznod kell annak megismerésével is.

Ajánlott írásaink


Az archetípusok – álomfejtés a személyiségünk részeinek megismerésével.