kínai orvoslás
A Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO)

Az egyik legősibb és legösszetettebb gyógyító rendszer, mely több ezer év alatt is kiállta az idő próbáját és nem csak keleten de a nyugati világban is nagyon sokan használják.
Az előző részben röviden bemutattam a HKO módszertani alapjait, most röviden a kezelési technikákat szeretném bemutatni. A pontos diagnózis felállítása után (melyet az előző részben ismertettem) a HKO több kezelési módszert használ, általában egymással kombinálva.

Akupunktúra

Az egyik legismertebb HKO módszer az akupunktúra, mellyel több száz vagy talán ezer könyv is foglalkozik és egy kínai orvoslást tanuló orvos is 10-15 évig tanulja. Ez a HKO ra jellemző bonyolult módszer a test meridiánjait (erővonalait) befolyásolja. A meridiánok ismertetése is elég bonyolult lenne, de egyszerűen meghatározva a test bőr alatti idegpályáinak hálózata, melyek az erek beidegzésével az idegi és keringési rendszert befolyásolva hatnak az egész szervezet működésére.
12 fő meridiánt különböztet meg, melyekből mindkét karon 6 fut és mindkét lábon szintén 6 fut. Ezen kívül 2 középvonali meridiánt is megkülönböztet. Ezen meridiánok mentén számos pontot ismer, melyeket néhány tized milliméter átmérőjű tűkkel ingerelve, változásokat képes létrehozni a szervek működésében, az energetikai pályák befolyásolása által.

Akupresszúra

Az akupresszúra nyomásos gyógyítást jelent, melyben az akupunktúrás pontokat új nyomással, vagy tompa eszközzel nyomva érik el. Nem közismert, hogy az akupunktúra az akupresszúrából alakult ki és nem fordítva. Tehát valójában nem az akupunktúrás pontokat stimulálják akupresszúrás technikával, hanem épp fordítva. Az akupresszúra a mai napig is fontos része a HKO nak de számos masszázs és gyógyító technika is ezen alapszik, sőt a legtöbb harcművészet is.
Kínai gyógyszertan: A kínai gyógyszertan az ayurvédához vagy az egyéb népi orvoslásokhoz nagyon hasonló. Leggyakrabban gyógynövényeket használ, melyekből a napi rutin gyógyítások során is közel ezer féle növényt alkalmaz. Léteznek különböző általános problémákra, régi receptek alapján elkészített keverékek de az egyénre szabott keverékek elkészítése a HKO gyógyszerészet igazi tudománya. A HKO a legtöbb hagyományos gyógymódhoz hasonlóan a beteget kezeli és nem a betegséget, tehát az egyénre szabott orvoslást helyezi előtérbe. Az akupunktúráról és az akupresszúráról itt bővebben olvashatsz.

Moxa terápia

A moxa terápia lényege, hogy az akupunktúrás (akupresszúrás) pontokat hővel stimulálják. A moxa terápiát, úgynevezett moxa gyertyával végzik, mely feketeürömfű leveleiből sodort speciális – szivarszerű – rúd, melyet meggyújtanak és az izzó végét közelítik a meridián pontokhoz. A moxával nem égetik meg a bőrt, csak az adott pontokon felhevítik. A moxa terápiáról itt bővebben olvashatsz.

Köpölyözés

Ennek lényege, hogy felmelegített pohárszerű, üveg csészéket helyeznek a meridián pontokra és ezzel a bőrt az adott ponton felszívják. Ez a módszer lényege nagyon hasonló az akupresszúrás és moxás elvhez. De a köpöly hatása a keringés fokozása és a nyiroknedvek áramoltatása lefginkább.

Chi Kung

A Chi Kung a Tai Chi hez hasonló kínai mozgáskultúra. A kínai harcművészetek alapja is de valójában a test energetikai rendszerének edzésére fejlesztették ki. Összetett gyakorlatai, megmozgatják az izmokat és ízületeket, fejlesztik az egyensúlyt és a koncentrációs képességet, javítják a légzést és meditációs hatásánál fogva, pozitívan hatnak az idegrendszer működésére is.

A HKO egy több ezer éves és nagyon komplex gyógyító rendszer, melyet a keleti világban napi szinten használnak az emberek de a nyugati világban is rendkívül népszerűvé vált napjainkra.
A NASA az első ember a Marsra expedíciójára azt tervezi, hogy az orvos csapatban lesz egy sebész, egy belgyógyász, egy pszichológus és egy HKO orvos. Ez azt hiszem sokat elárul a HKO jelentőségéről.

A témához kapcsolódó, ajánlott írásaink

 

Gyógynövények – szív és érrendszeri problémákra