gyógynövények

A gyógynövényes orvoslás történetével egy korábbi írásban foglalkoztam, ezt itt olvashatod.
Ebben az írásban a gyógynövényes gyógyítás lényegét szeretném megismertetni veled.

Röviden a gyógynövényekről

A gyógynövények olyan növények, melyek régi idők tapasztalatai (sok esetben több ezer éves tapasztalat) és a modern tudomány megállapításai alapján, rendelkeznek az egészség helyreállítását elősegítő tulajdonságokkal.

A növények is mint az állatok és az ember, rendelkeznek egy testtel, melyet a növények esetén a közismert gyökérzet, szár, levelek, virágok és termések alkotják. Ezekben a növényi részekben különböző kémiai anyagok találhatók, melyek a növény színét, védekezését, szaporodását, külső környezetre való reakcióit, egyszóval alkalmazkodását segítik elő. Az egyik legismertebb növényi alkotó anyag a klorofil, mely a növényekben a napfény hasznosítását segíti elő. De ezen kívül számos más anyag, például flavonoidok, illóolaj, cseranyagok, keserű anyagok, alkaloidok és még számos egyéb növényi hatóanyag is található bennük.

Ezen anyagok a növényekből kinyerve, például forrázással, áztatással vagy épp lepárlással, teák, tinktúrák és egyéb gyógynövényből készült terápiás anyagok, gyógyszerek alapjait adhatják.
A gyógynövényes gyógyítással tehát, a növények hatóanyagait használjuk fel, különböző betegségek, tünetek vagy állapotok kezelésére, gyógyítására.

Miért jobbak a gyógynövények a gyógyszereknél ?

A válasz nem egyértelmű. A gyógyszerek is gyakran tartalmaznak növényekből kivont hatóanyagokat, vagy szintetikus (vegyészetileg, mesterségesen) előállított anyagokat, melyek ötletét gyakran a növények hatóanyagai adják.
De a gyógyszerek ezeket a hatóanyagokat, egyrészt nagyobb dózisban, másrészt más anyagoktól mentesen tartalmazzák.
Ezzel agresszívebb hatást gyakorolnak a szervezetre, mely sok esetben előnyt jelent. Egy erős fájdalom, vagy egy komoly gyulladás, esetleg egy szívizomgörcs, érelzáródás vagy roham esetén egy agresszív, stabil hatású és gyorsan ható gyógyszer sokkal előnyösebb, mert életet menthet.
Vannak olyan krónikus betegségek is, mint például a cukorbetegség komolyabb fázisai, ahol az állandó gyógyszeres kezelés már elengedhetetlen.
De a gyógyszereknek van egy óriási hátrányuk. Mivel agresszívebb anyagok ezért sokkal jobban beavatkoznak és igénybe veszik a szervezet szimbiotikus rendszerét.
Terhelik a májat, ronthatják a vérképet, rongálhatják a gyomrot, pusztíthatják a bélflórát és bizonyos anyagokra érzékenyebbé vagy érzéketlenebbé tehetik a sejtjeinket és nem utolsó sorban, időlegesen vagy teljesen kikapcsolhatnak bizonyos fontos védelmi funkciókat.

A gyógynövények ellenben komplex hatóanyag arzenállal rendelkeznek. Egy növény önmaga is a tökéletes belső egyensúly megteremtésére törekszik, így a benne lévő növényi anyagok egymással egyensúlyban vannak és kiegészítik, segítik egymás hatásait.
Általánosságban elmondható, hogy kevésbé terhelik meg a szervezetet és lágyabb hatásokkal rendelkeznek, melyek a szervezet természetes védelmi funkcióit nem kapcsolják ki, inkább csak elősegítik az öngyógyító mechanizmusokat.
Persze léteznek agresszív hatású növények is, melyek például halált, vagy görcsrohamokat okozhatnak, esetleg ájulást, mély kábultságot vagy delériumot, de ezek a növények általában tiltó listákon szerepelnek és a gyógynövényes gyógyászat nem használja őket.

A cikk folytatása itt olvasható

Ajánlott írásaink


Férfi bajok – természetes tesztoszteronszint fokozás