Goji bogyó

Goji bogyóLycii fructus vagy ördögcérna, a burgonyafélék családjába tartozó növény, angolul Wolf berry nek nevezik, ami farkas bogyót jelent. Egyes földrajzi területekre jellemző fajai, a Lycium barbarum, Lycium chinesis, Lycium europaeum. Az Atropa belladonna vagy ismertebb nevén nadragulya is ebbe a növénycsaládba tartozik de ellentétben a fentiekkel a nadragulya érett fekete bogyója erősen mérgező, tehát nem ajánlott fogyasztásra.

A goji  -25 fokig fagyálló és egynyári növény (tehát nem igényel porzófát) ezért hazánkban is termeszthető.
Az ősi kínai medicina szerint, afrodiziákum és a fiatalság, energikusság és a szépség fenntartásáért is jó szolgálatot tesz az érett piros bogyók rágcsálása. Magas kálium és béta karotin tartalmán felül, jelentős C-vitamin és kalcium forrás is. Ezen kívül még 18 féle aminosavat és 18 féle ásványi anyagot is tartalmaz. Továbbá flavonoidokat, betaint, fizalint, szolavetivont, ciperont valamint ellagin savat és beta-szitoszterolt is.

Mivel a burgonyafélék családjába tartozik, így éretlen termése nagy mennyiségben tartalmaz szolanint, amely egy mérgező glikoalkaloid, ezért az éretlen bogyók fogyasztása nem ajánlott.
Frissen vagy aszalva egyaránt fogyasztható, adhatjuk müzlihez, gyümölcssalátákhoz illetve különböző főzött kásákhoz. 100 g aszalt goji bogyó 370 kcl tartalmaz.
Az Európában kapható aszalt vagy szárított goji bogyó nagy része Ázsiából, Kínából származik.
Hatóanyagainak köszönhetően immunerősítő, gyulladáscsökkentő, antioxidáns és érrendszer regeneráló hatással rendelkezik, jótékonyan hat a májra és melatonin tartalma miatt az alvást is elősegíti, illetve antidepresszáns hatást is tulajdonítanak ennek a bogyós termésnek.

Ezért a goji bogyó jó kiegészítője lehet minden reform étkezésnek és gyógyító táplálkozásnak, sajátos íz világával és magas antioxidáns tulajdonságaival kitűnő táplálék és vitamin valamint ásványi anyag forrás.

Ajánlott cikkeink


Csakrák ősi tudása a modern tudomány tükrében