kézfertőtlenítés

A koronavírus járvány miatt, most kiemelten fontossá váltak a különböző higiéniai intézkedések. Gyakori kézmosás, kézfertőtlenítés, takarítás és környezetünk fertőtlenítése. De milyen szereket használjunk? Érdemes-e méregdrága és amúgy napjainkban gyakran hiánycikknek számító termékeket vásárolni, mint a kézfertőtlenítők, vagy különböző tisztítószerek? Hogyan hatnak ezek az anyagok az egészségünkre és hogyan helyettesíthetjük őket? Milyen praktikák léteznek ?
Ezen kérdésekre szeretnék választ adni és a témával kapcsolatos alapfogalmakat tisztázni.

Kézfertőtlenítő vs szappan

A kézfertőtlenítők most extrém kereslet hatása alatt állnak, szinte mindenhol hiánycikknek számítanak és a legdrágább termékeket is elkapkodják az üzletek polcairól.
Sokan nem tudják, hogy ezek az amúgy nagyon hasznos vegyszerek, hogyan működnek és mire valók valójában. A kézfertőtlenítők 60-70% alkoholból (etanol) és 30-40 % egyéb anyagból állnak. Az egyéb anyagok a zselés állagért és a kellemes illatért felelnek a kézfertőtlenítőben. A kézfertőtlenítőket arra találták ki, hogy víz hiányában is használhatók legyenek, mely igazából egy kényelmi funkció, illetve bizonyos helyzetekben például utazás, túra vagy extrém munkakörülmények kifejezetten hasznosak.
A kézfertőtlenítő szerek hatóanyaga az alkohol, amely képes elpusztítani a kórokozókat, viszont a bőrt is nagyon szárítja és hámosítja, valamint a bőrön lévő hasznos baktériumokat is elpusztítja.

Szappan: a szappan egy egyszerű kémiai folyamat eredménye, kémiailag a karbonsavak kálium vagy nátrium sóit nevezzük szappanoknak.
A ph skála 0 tól 14 ig tart (hogy az általános iskolai kémiát picit felelevenítsük) a 7 es ph az abszolúlt semleges szintet jelöli, 7 alatti ph érték savas, a 7 fölött pedig lúgosnak számít.
Az emberi bőr ph ja 5,5 tehát enyhén savas. A kémiai tulajdonságánál fogva a szappanok ph ja 8,5 és 10,5 között mozog, azaz lúgos anyagok. Ebben rejlik a szappan, fertőtlenítő hatása is. Ugyanis a bőrünkön található mikrobákat lipid burok (zsíros burok) veszi körül, lipidek vannak a sejtek falában, így a baktériumok és gombák sejtfalában is de a vírusok örökítő anyagát is ilyen lipid réteg veszi körül. A szappan lúgos kémhatása ezeket a lipideket oldja fel és gyakorlatilag elszappanosítja. Tehát tönkre teszi a kórokozókat védő burkot, melynek hatására azok szétesnek és elpusztulnak.
A szappan az enyhén savas bőrt is lúgosítja és feloldja annak felső rétegeit, ezzel megszabadít az elszarusodott bőrrétegtől, mely szintén nagyon hasznos dolog.

6 dolog amit érdemes tudnod a kézmosásról

A kézfertőtlenítésre, pláne abban az esetben ha folyóvíz áll rendelkezésre, a szappan kiváló anyag és kevésbé ártalmas a bőrre mint az alkohol.

A sebészek a kórházban, műtét előtt és után is szappant használnak, bő vízzel és alapos átdörzsöléssel mosakodnak be és ki.

Természetesen a túlzásba vitt szappanos kézmosás is nagyon kiszárítja a bőrt, tehát amennyiben gyakran mosunk kezet, este érdemes lefekvés előtt ápolni a kezeinket.

A pálinkában lévő alkohol (általában 50% alatti) nem kifejezetten jó kézfertőtlenítő és drága is.
A gyógyszertári etanol pedig nagyon drága és mindenféle anyagokkal zselésítve nagyon ritka esetben jó fertőtlenítő, tehát a szappan mindenképp jobb megoldás.

Szappanból legjobb a sima szappan, pláne ha otthon használod. A különböző nyomós szappanok inkább olyan helyen jó megoldások, ahol sok ember használja egyszerre őket és ezért kényelmesebb és kellemesebb a használatuk.

Viszonylag egyszerűen tudsz otthon is szappant készíteni, nátriumhidroxid, víz és növényi olaj segítségével. Itt az esetleg már kicsit avas, étkezési célra nem jó olaj a legjobb, amit amúgy kidobnál
A házi szappan előnyeit és a házi szappankészítés technikáit egy korábbi írásomban olvashatod. (a kiemelésre kattintva).

a folytatásban – fertőtlenítés a lakásban, hatékonyan és olcsón

Ajánlott tartalmak


Immunerősítés gyógynövényekkel