reflux

A reflux nevezzük azt a kórképet, amikor a gyomorszáj záró gyűrűje valami okból visszaengedi a savas gyomortartalmat a nyelőcsőbe. Ez a savas tartalom pedig megmarja a nyelőcső falát és ezzel egy sor további tünetet és problémát idéz elő.

A reflux okai

A reflux egyik oka lehet a gyomor deformációja. Ha anatómiailag olyan alakú a gyomor, hogy annak a gyomorszáj fölé eső része nem megfelelő vagy a gyomorszáj utáni kanyarulat (His-szög) szöge túl lapos, az megnehezíti a gyomorszáj záródását.
A gyomor anatómiai felépítése lehetővé teszi, hogy az emésztés közben képződő gázok a gyomor felső részében összegyűljenek és a gyomorszáj egy fürdőszobai bűzelzáró szifon működéséhez hasonlóan (pont fordítva) képes a gázokat átengedni de a gyomortartalmat bent tartani. Így a böfögés funkciót működtetni.
A gyomor beépített mechanizmusai által képes a tartalmát visszaküldeni a szájon keresztül a külvilágba, ez a hányás mechanizmusa. Erre akkor van szükség, ha valami túlterheli a gyomrot vagy valami méreg anyag, baktérium miatt beindul egy normális védekező reakció.

Ebben az esetben juthat savas tartalom a nyelőcsőbe, de hányás után, a nyálkás nyelőcső amely folyamatos perisztartikus mozgásra képes, hamar semlegesíti és visszaküldi a szájban termelődő lúgos nyál segítségével a savas tartalmat a gyomorba és ahogy minden szervünk, a nyelőcső is képes regenerálódni.

A reflux problematikája, ha a gyomorszáj nem megfelelő záródása miatt folyamatosan kerül vissza sav a nyelőcsőbe és ott komolyabb mértékű károsodást képes okozni. A nyelőcső és a gyomorszáj felső része kisebesedhet és tovább rontja a helyzetet a sebesedésből vagy maródásból kialakuló gyulladás.
A reflux kezelésére, a korábbi cikkben, ismertetett különböző savlekötő szerek semmiképp nem jelentenek jó megoldást.
A gyomornak szüksége van a savra és a belső, mechanizmusok képesek is a savtermelést megfelelő keretek közt tartani.
A reflux kezelésénél ezért, fontosabb, hogy elkerüljük a savas tartalom nyelőcsőbe kerülését illetve a egészséges mértékű nyáltermelést tudjunk biztosítani, valamint segítsük az immunrendszert abban, hogy a kialakult károsodást mielőbb kezelni tudja.

Az cikksorozat első részében, kiemeltem a száj jelentőségét az emésztőrendszeri problémákkal kapcsolatban.
A megfelelő száj higiéné rendkívül fontos minden emésztési probléma kezelésében. A fogak épsége rendkívül fontos, mert a megfelelő rágással a táplálék felaprítását végzik. Ha túl nagy darabokban kerül a táplálék a gyomorba, az önmagában eredményezhet fokozottabb savtermelést és rontja az emésztés hatékonyságát, valamint túlterheli a gyomrot.
Az ízlelőbimbók és a nyálmirigyek épségének megóvása – amit a túlzott mennyiségű alkohol, dohányzás és egyéb ártalmas anyagok elkerülésével tudunk elősegíteni – lehetővé teszik, hogy az emésztőrendszer a megfelelő ízek felismerésével, tökéletesen fel tudjon készülni a megfelelő emésztésre, valamint, hogy elegendő nyál termelődhessen.
A szájba bekerülő és rossz száj higiéné és/vagy gyenge immunrendszer miatt elszaporodó baktériumok, szintén ronthatják vagy előidézhetik egy savas felmaródás után a nyelőcső gyulladását, mely a reflux kialakulásához illetve nyelőcső fekélyhez is vezethet.

Hogyan segíthetünk a refluxon ?

Kialakult reflux problémák esetén fontos a gyomor kisebb terhelése, kevesebb mennyiségű étel fogyasztása, a gyomorsavtermelést fokozó hús fogyasztás visszafogása, kifejezetten az esti húsfogyasztás kerülése. Rövid ideig tartó, rendszeres böjtkúrák, ami alatt a gyomor nagyon kímélő ételek fogyasztásával és pihenéssel, kevesebb savat termel szintén segíthetnek a reflux kezelésében.
A reflux esetében és a gyomorpanaszok, túlzott savtermelésre is, kiváló kezelés ha reggel éhgyomorra elfogyasztunk egy pohár langyos vizet. Ez feloldja a gyomorban éjjel képződött nyákot és egyéb emésztési maradékokat, felmelegíti a gyomrot és kíméletesen beindítja annak működését.
A kora reggeli megterhelő étkezés, vagy az éhgyomorra elfogyasztott kávé, esetleg cigaretta kifejezetten rontja a betegség állapotát.
A sav okozta tünetek enyhítésére, menta tea kitűnő, ezt évszaktól és napszaktól függetlenül fogyaszthatjuk. A nyelőcső kimaródás enyhítésére és kezelésére, a bojtorján, az édesgyökér és a balhafűmag is hasznos alternatív terápia.

A reflux lelki okai

Bár a cikk elején kifejezetten az anatómiai rendellenességgel kezdtem a reflux problematikáját, de az esetek többségében nem ez az ok, hanem a rossz táplálkozási szokások és az állandósult stressz, „gyomoridegesség” mely akár hányással, akár a gyomor gyakori görcsös állapotával, illetve a megemelkedett hisztamin termeléssel jár.
A lelki okok feltárása rendkívül fontos, mert bármivel is kezeljük a refluxot, illetve az egyéb emésztő rendszeri problémákat, ha a lelki ok nem szűnik meg, akkor a betegség sem fog meggyógyulni.
Különböző nézetek vannak arról, hogy mely típusú lelki problémák vezetnek a gyomor megbetegedéseihez. A Hagyományok kínai orvoslás a gyomrot a Föld elemhez társítja, melyre a Tűz elem van erősítő hatással. Érzelmileg pedig az aggodalmat és a túlgondolkodást rendeli mellé mint károsító érzelmet.
Az Ayurveda szerint a túlzott savtermelés a Pitta (tűz) dósa túltengéséből ered. Érzelmi háttere a lázadó és agresszív lelkiállapot, túlfeszítettség, idegeskedés, túlzott érzékenység.

A modern orvostudomány gyakorlatilag ugyanezt vallja, tehát a gyakori, túlfeszített stresszes állapotok melyek állandó szorongást okoznak, hirtelen indulat kitörésekkel, fokozott hisztamin kiválasztással és ebből fakadóan fokozott túlérzékenységgel, nagy valószínűséggel okoz gyomorfekélyt és/vagy reflux betegséget.
A reflux kezelésnél tehát fontos, hogy az ember tudjon kicsit visszavenni a tempóból, próbálja meg a környezetét és helyzetét jobban elfogadni és ne a hiányosságokat, veszélyforrásokat és sértődési lehetőségeket keresse. Inkább próbáljon az emberi kapcsolataiban kevesebb elvárást támasztani mások irányába és önzetlenül, érdek nélkül viszonyulni másokhoz. Ne ragaszkodjon körömszakadtáig ahhoz, hogy mindenki neki adjon igazat. Inkább mélyüljön el a világ sokszínűségében és energiáit önmaga megismerésére fordítsa, legalább is egy időre, amíg a betegség meg nem gyógyul vagy az életvitele nem rendeződik.

Ajánlott írásaink


Meditáció alapjai – hogyan kezdj hozzá?